Ridicak pro cizinci v ČR
- oyapparov
- Nováček
Ridicak pro cizinci v ČR
Dobry den,
Zajimalo by me jestli v tom nekdo vyzna a muze prozradit:
Ja mam mistni ridicak ktery jsem proste vymenil a nemusel do autoskoly. Ale kdyz prijdu o ten ridicak (kdo vi co se muze stat), jake jsou pravidla pro vyrizeni RP v ČR pro cizinci? Je to stejny jako pro obcane? Nebo zavisi na zemi odkud pochazis?
Zajimalo by me jestli v tom nekdo vyzna a muze prozradit:
Ja mam mistni ridicak ktery jsem proste vymenil a nemusel do autoskoly. Ale kdyz prijdu o ten ridicak (kdo vi co se muze stat), jake jsou pravidla pro vyrizeni RP v ČR pro cizinci? Je to stejny jako pro obcane? Nebo zavisi na zemi odkud pochazis?
- panther7
- Test driver
Re: Ridicak pro cizinci v ČR
Jestli to mu rozumím co si chtěl, tak jsi cizí st. občan, máš řidičák své země, ale nějak netozumím tomu to "Ja mam mistni ridicak ktery jsem proste vymenil a nemusel do autoskoly", if si dostal český řidičák ted už mezinárodní, tak když ti ho seberou v CR tak aby si ho získal zpět tak musíš projít tím samím co češi-nebo máš možnost si udělat duplikát ve své zemi, že si ho "ztratil", ale ted nevím jeslti už nejsou na 1 databázi, zkus hodit otázku do "kongresovky"
-
- Test driver
v CR myslim je povinnost pri dlhodobom pobyte vymenit vodicak za cesky
- oyapparov
- Nováček
No, mam ridicak sve zeme, kzyz jsem prijel do Cech tak jsem ho vymenil za cesky, ale ze nemusel delat zkouski, apod., odevzdal jsem svuj RP, dostal jsem hned cesky.panther7 píše:netozumím tomu to "Ja mam mistni ridicak ktery jsem proste vymenil a nemusel do autoskoly", if si dostal český řidičák ted už mezinárodní, tak když ti ho seberou v CR tak aby si ho získal zpět tak musíš projít tím samím co češi-nebo máš možnost si udělat duplikát ve své zemi, že si ho "ztratil", ale ted nevím jeslti už nejsou na 1 databázi, zkus hodit otázku do "kongresovky"
Ptam se protoze znamy ze Slovenska s tim mel problem minuly rok, ale rikal ze kdyz by delal letos tam by to bylo bez problemu.
Kde je ta kongresovka?

- panther7
- Test driver
JJ Chmelko máš pravdu :
Výměna cizího řidičského průkazu za český
Žadatel je povinen úřadu předložit:
* vyplněnou žádost o vydání řidičského průkazu
tiskopis Žádost o vydání řidičského průkazu, je k dispozici:
- u informační přepážky registru řidičů,
* platný doklad totožnosti žadatele (občan ČR občanský průkaz, v případě jeho ztráty nebo odcizení náhradní doklad, který vydává příslušná městská část dle místa trvalého bydliště občana nebo orgán Policie ČR + další úřední doklad s fotografií, např.: cestovní pas, služební průkaz apod., cizinec předkládá povolení k pobytu )
* jednu fotografii rozměru 35 x 45 mm
* cizozemský řidičský průkaz, který bude po dobu pobytu v ČR uložen v registru řidičů
* 50,- Kč (lhůta pro vydání do 20 dnů)
* 500.-Kč (lhůta pro vydání do 5 pracovní dnů)
Žadateli bude vydán nový řidičský průkaz (model ES) ve lhůtě do 20 dnů nebo 5 pracovních dnů. Informaci o tom, zda je již řidičský průkaz ve lhůtě do 20 dnů hotový, lze zjistit na http://www.praha-mesto.cz/rp-zadost.
Upozornění:
Vyměnit za český řidičský průkaz lze pouze řidičský průkaz vydaný cizím státem podle Úmluvy o silničním provozu – Vídeň 1968, nebo Úmluvy o silničním provozu – Ženeva 1949, či řidičský průkaz Evropských společenství.
Vlastníte-li tento typ cizozemského řidičského průkazu a jste občanem České republiky nebo cizincem, který není příslušníkem státu Evropské unie a který má na území České republiky trvalý nebo přechodný pobyt na dlouhodobé vízum na dobu delší než 1 rok, jste povinen požádat registr řidičů Magistrátu hl.m. Prahy o výměnu za český řidičský průkaz. Občan České republiky do 3 měsíců ode dne návratu do České republiky, cizinec, který není příslušníkem státu Evropské unie, do 3 měsíců ode dne právní moci povolení trvalého pobytu nebo přechodného pobytu na dlouhodobé vízum. Občané EU, kteří jsou držiteli řidičského průkazu vydaného kterýmkoli členským státem EU, nemají bez ohledu na druh pobytu v ČR a jeho délku povinnost měnit svůj řidičský průkaz za český. Pokud však tito občané budou nepovinně žádat o vydání českého řidičského průkazu výměnou za svůj cizí řidičský průkaz, musí být splněna podmínka povolení dlouhodobého nebo trvalého pobytu v Praze včetně předložení všech shora uvedených náležitostí. Jejich původní řidičský průkaz je pak zasílán do státu, kde byl řidičský průkaz vydán.
Výměna cizího řidičského průkazu za český
Žadatel je povinen úřadu předložit:
* vyplněnou žádost o vydání řidičského průkazu
tiskopis Žádost o vydání řidičského průkazu, je k dispozici:
- u informační přepážky registru řidičů,
* platný doklad totožnosti žadatele (občan ČR občanský průkaz, v případě jeho ztráty nebo odcizení náhradní doklad, který vydává příslušná městská část dle místa trvalého bydliště občana nebo orgán Policie ČR + další úřední doklad s fotografií, např.: cestovní pas, služební průkaz apod., cizinec předkládá povolení k pobytu )
* jednu fotografii rozměru 35 x 45 mm
* cizozemský řidičský průkaz, který bude po dobu pobytu v ČR uložen v registru řidičů
* 50,- Kč (lhůta pro vydání do 20 dnů)
* 500.-Kč (lhůta pro vydání do 5 pracovní dnů)
Žadateli bude vydán nový řidičský průkaz (model ES) ve lhůtě do 20 dnů nebo 5 pracovních dnů. Informaci o tom, zda je již řidičský průkaz ve lhůtě do 20 dnů hotový, lze zjistit na http://www.praha-mesto.cz/rp-zadost.
Upozornění:
Vyměnit za český řidičský průkaz lze pouze řidičský průkaz vydaný cizím státem podle Úmluvy o silničním provozu – Vídeň 1968, nebo Úmluvy o silničním provozu – Ženeva 1949, či řidičský průkaz Evropských společenství.
Vlastníte-li tento typ cizozemského řidičského průkazu a jste občanem České republiky nebo cizincem, který není příslušníkem státu Evropské unie a který má na území České republiky trvalý nebo přechodný pobyt na dlouhodobé vízum na dobu delší než 1 rok, jste povinen požádat registr řidičů Magistrátu hl.m. Prahy o výměnu za český řidičský průkaz. Občan České republiky do 3 měsíců ode dne návratu do České republiky, cizinec, který není příslušníkem státu Evropské unie, do 3 měsíců ode dne právní moci povolení trvalého pobytu nebo přechodného pobytu na dlouhodobé vízum. Občané EU, kteří jsou držiteli řidičského průkazu vydaného kterýmkoli členským státem EU, nemají bez ohledu na druh pobytu v ČR a jeho délku povinnost měnit svůj řidičský průkaz za český. Pokud však tito občané budou nepovinně žádat o vydání českého řidičského průkazu výměnou za svůj cizí řidičský průkaz, musí být splněna podmínka povolení dlouhodobého nebo trvalého pobytu v Praze včetně předložení všech shora uvedených náležitostí. Jejich původní řidičský průkaz je pak zasílán do státu, kde byl řidičský průkaz vydán.
- oyapparov
- Nováček
Nevim jak je to povinny, muj ridicak byl tady platny pulroku, pak bych uz nemohl jezdit, takze jsem to radsi vymenil co nejdrivchmelko píše:v CR myslim je povinnost pri dlhodobom pobyte vymenit vodicak za cesky
- panther7
- Test driver
V kongresovce jsou policajti - naproti Kongresového paláce na Pankráci, ale lepší bude zkus zavolat na magistrát, ketrý to dělá tady máš odkaz
http://doprava.praha-mesto.cz/(aenpoiyr ... 1247113512
- oyapparov
- Nováček
panther7
To se snad zmenilo, kdyz jsem menil ja, tak jsem na magistratu vyplnil zadost, dal trvaly pobyt, 2 fotki a udelali me to na pockani. Uz si nepamatuju kolik jsem platil...
Spis jsem myslel zdyz prijdu o RP (cesky), jak se to pak vyrizuji. Snad me nevrateji muj puvodni a budu to muset resit jako normalni obcan (tedy autoskola, zkouska), nebo je to neco jiniho. Snad me nevrateji muj puvodni
To se snad zmenilo, kdyz jsem menil ja, tak jsem na magistratu vyplnil zadost, dal trvaly pobyt, 2 fotki a udelali me to na pockani. Uz si nepamatuju kolik jsem platil...
Spis jsem myslel zdyz prijdu o RP (cesky), jak se to pak vyrizuji. Snad me nevrateji muj puvodni a budu to muset resit jako normalni obcan (tedy autoskola, zkouska), nebo je to neco jiniho. Snad me nevrateji muj puvodni

- oyapparov
- Nováček
Moc dekuju za odkaz, zaptam se tam. Manzelka me furt strasi abych strucne dodrzoval predpisy nebo prijdes o ridicak, tak rad dozvim cim to hrozipanther7 píše:V kongresovce jsou policajti - naproti Kongresového paláce na Pankráci, ale lepší bude zkus zavolat na magistrát, ketrý to dělá tady máš odkaz

- panther7
- Test driver
If si z EU tak ti zústavá původní viz mé předešlé a jestli nejsi a máš vyměnen za český tak původní nedostaneš Jejich původní řidičský průkaz je pak zasílán do státu, kde byl řidičský průkaz vydán.. Z toho vyplývá, že by si dělal vše co češi
- oyapparov
- Nováček
Jenze nejsem obcan a tohle je postup pro beznou vymenu prukaza. Ale kdyz bude nejaky trestny cin nebo dojdou body (doufam ze se to nestane
), tak uz to asi bude jiny postup.
Ale je to dobry, moc dekuju ze jsi dal odkaz na ten magistrat, urcite tam poslu dotaz

Ale je to dobry, moc dekuju ze jsi dal odkaz na ten magistrat, urcite tam poslu dotaz

-
- Test driver
pravdupovediac zaujima to aj mna,pretoze se ma to tyka 

Nevidim dovod menit SK vodicak za cesky, aj ked som v CZ uz 4 roky. Ved udaje donho sa davaju z obcianskeho a ten mam slovensky. A pobyt mam prechodny, len aby som mohol riesit niektore veci, ktore bez preukazu z cudzineckej policie nevyriesim.
Len byrokracia, nic viac. Nechavam si SK vodicak, ved som cudzinec.
Ako mi dokazu, ze som dlhodobo v CZ ? Ved mozem byt pol roka na SK a potom sa vratit, pricom na cudzineckej to oznamim az potom, ze odchadzam a rusim prechodny pobyt.
Len byrokracia, nic viac. Nechavam si SK vodicak, ved som cudzinec.
Ako mi dokazu, ze som dlhodobo v CZ ? Ved mozem byt pol roka na SK a potom sa vratit, pricom na cudzineckej to oznamim az potom, ze odchadzam a rusim prechodny pobyt.
-
- Test driver
Kutac:ja som to musel riesit ked este nebola EU a nebol volny pracovny trh, pri druhej nahodnej kontrole mi dokazali ze som tu dlhsie ako 3 mes a doporucili vymenit vodicak aby som nemal problemy, dostal som iny a neriesim to
Aha, tak o je ine. Ja ked som prisiel do CZ tak registracia na cudzineckej nebola povinna, len ak to potrebujes. Neviem, co bude za par rokov takze nechcem to stale menit SK a CZ.