Příspěvek
od Tesna » 26.04.2014 00:10
Po možná 3 letech používání aditiva do benzínu (Wynns) jsem teď testnul VIF (Super Benzin Aditiv), a to prakticky jen z toho důvodu, že mne zaujala směšná (resp. poloviční cena) - 500 ml od nějakých 160 Kč, a recenze byly až na výjimky kladné.
Už u Wynns jsem si ověřil, že funguje. A to, že jsem ho po tankování do nádrže zapoměl nalít, jsem opakovaně poznal na chodu, zvuku a reakci motoru na přidání plynu. Proto jsem nečekal nic světoborného, protože aditivum do benzínu leju možná 3 roky, tudíž efekty ve smyslu vyčistění motoru, protikorozní ochrany atd. už musely dávno zafungovat.
A proto jsem byl skutečně překvapen, že ihned při prvním ranním startu jsem opět poznal rozdíl a po týdnu ježdění musím toto zhodnotit tak, že v kombinaci s nejlevnějším N95, který tady natankuju, auto na tuto kombinaci šlape stejně dobře, ne-li lépe, jako když jsem zkusil 2 nádrže 100 oktanového V-PR.
Proti minulému aditivu, nebavím se o čistém N95, jsem zjistil tyto změny:
- ihned po nastartování naprosto hladký, vyrovnaný a klidný chod
- už během pár desítek sekund jízdy od startu pokles volnoběžných otáček o 100 ot. proti dřívějšku, někde na 750-770 ot./min.
- znatelně hlubší a tišší zvuk motoru
- při jízdě pocitově výrazně "lehčí" běh motoru
- hutnější brumlání výfuku
- při sundání nohy z plynu znatelně menší brzdná síla motoru
- ve všech otáčkách rychlejší reakce na plyn a zvýšená citlivost i jen na drobné přidání plynu (rozeznatelné hlavně v nízkých otáčkách)
- rychlejší náběh výkonu a vytáčení motoru (brutální kopanec místo v 2.500 ot. už někde o 150-200 ot. níže)
Jediné, co zatím nejsem schopen posoudit, je výrobcem deklarovaný pokles spotřeby (údajně 5-7%), to musím projet pár nádrží. Ale vzhledem k výše uvedeným skutečnostem by tam nějaká měla být.
Na x-tisíckrát projeté trase, kde v každodenním hustém provozu jedu automaticky dle zvuku a citu pro motor, jsem hned první den zjistil, že tam, kde běžně jedu (se vleču) v "udržovacím" režimu na VI.-ku 1.600 ot. a na nižší kvalty 1.500 ot., což motor snášel bez protestů, jsem měl najednou, když jsem nekoukalna budíky, klidně 1.400, resp. 1.250. To, že otáčky nejsou zrovna OK, dává motor vědět až někde okolo 1.150.
A naopak, tak jak se motor dříve "brchal" někde od 1.700 ot., tak s tímto aditivem je to už od 1.500 ot. A při řazení nahoru , opět pocitově dle výkonu motoru, při běžné civilní jízdě, jsem zjistil, že řadím zhruba o 100 ot. níže.
A dnes jsem se bavil s kolegou, který také jezdil spolu se mnou s na konkurenční aditivum a stejně jako já přišel s tím, že auto je teď výrazně živější a citlivější na plyn, a to má současnou běžnou vysokootáčkovou atmosféru.