unicorn píše:Ja mam teraz nabehane okolo 1700km. a uz sem tam ked je zahriaty mu aj nalozim. Chcem sa spytat pri akej rychlosti pri obiehani podradujete do 3ky a pri akej do 4ky, ked chcete z toho dostat maximum.
Pokud chci max zrychlení tak řadím zhruba takhle:
při rychlosti do 70 km/h řadím 2. nejvíc zátah od 50>90 km/h
při rychlosti kolem 90 km/h řadím 3. nejvíc zátah od 80>120 km/h
při rychlosti nad 90 km/h řadím 4. od 100>140 km/h
Jinak zajížděl jsem zhruba jak je popisováno v článku SM, přitom jsem to nebral jak slovo svaté. Myslím, že dnes na tom až tak nezáleží. Ale slovo "zajížděl" spíš označuje běžné pravidla nebo spíš cit k technice, které používám v normálním provozu, tj. než se ohřeje olej a mechanické části tak to nehrotit, nechat motor vydejchat pokud jedu pod plným před tím než vypnu motor, dlouhodobě nepodtáčet anebo nepřetáčet. Prostě normální "kultura" zacházení s jakoukoliv "hračkou", která prodlouží životnost bez ohledu na to jestli je v záběhu nebo potom.
Za 5 měsíců jsem najezdil 16000 km a všechno šlape jak má. Motor si dává s lehkostí jak dálniční štreky tak popojíždění ve městě. Kdysi jsem měl Grande Punto taky s malým motorem, byla to atmo 1.2 a tam se ukázalo, že na dálnici se motor s hmotností trápí, při dlouhodobém provozu se to pak projevilo na problémech s těsností hlavy motoru, ono ale ty dálnice točil motor kolem 4500-5000 otáček, taky jsem to auto "zajížděl" s opatrností a dalo by se říct, že na tom až tak nezáleželo ... U EB jsou otáčky výrazně nižší takže obavy o životnost nemám, i když ukáže čas.