Ti rikam, zkus tu civku o ktery vis ze je 100%dobra:-)jenik_f píše:Tak jsem to dneska otestoval, jak popisuješ. Rychlost 40 km/h, otáčky asi 1.100ot/min pedál jsem sešlápl na podlahu a sledoval jsem, co se bude dít. Auto se rozjíždělo a probíhalo standardní drobné, ale nepříjemné pocukávání asi až do 3.000ot/min, potom, jako by auto chytlo lepší tah až do 4.000 ot/min. Víc už to nešlo, protože mi to silnice nedovolila.stano. píše:Dnes som s tym laboroval. Takze:
ZAHRIATY MOTOR, rozbehni sa autom, zarad 4. prevodovy stupen, ustal rychlost na 40km/h (ano, budu nizke otacky). Plyn na podlahu a vytoc ho cez 4000ot/min. Je citit trhnutia (vacsinou jedno trhnutie pod 2000ot/min a druhe cez 3000ot/min)? To su sviecky/kable/cievka.
Daj nohu z plynu, nechaj zacat padat otacky, potom pridaj. Okamzite po stlaceni plynu (aj jemnom) auto 2x trhne a potom uz ide plynulo. To je snimac polohy skrtiacej klapky. Pripadne zasekavajuca/spinava klapka, alebo mozno volnobezny ventil. To ale nemam ako skusit. Volnobezny ma ale aj ine symptomy
Ještě bych možná upřesnil, že v době drobného cuknutí, jako by se otáčkoměr zarazil, možná i malilinko klesl, v narůstání otáček.
Při druhém testu to taky necuklo, tak snímač polohy škrtící klapky to taky asi nebude a klapku mám vyčištěnou, protože se lepila.
Jen upřesňuji. Výrazné cukání to není, že by to s autem trhlo. Je to opravdu nepravidelné drobné pocukávání. Zkoušel jsem zjistit spotřebu na cestě Č.Krumlov-Brno a zpět, asi 460km a vyšla mi 8,7 l/100km bez zapnuté klimatizace, pohodová jízda a žádná divočina. Taky už mám na něm 3. katalyzátor. 1. výměna v roce 2007 a druhá letos. Je pravda, že se tam nedával originál u Forda. Ještě bych chtěl upřesnit, že čím víc je motor zatížený (lidi v autě, náklad v kufru, zapnutá klimoška) je pocukávání znatelnější.
Škubání motoru
-
- Nováček
Re: Škubání motoru
- jenik_f
- Nováček
Opravdu jsem ho nehnal. Nejezdím po dálnici, takže po silnici I. třídy a to 90 km/hod - 100 km/hod a zcela výjimečně 110 km/hod.stano. píše:To si ako isiel? Lebo s takou spotrebou si ho musel poradne hnat![]()
Popravde podla toho co pises, by som to dal na sviecky/kable/cievku. Ale pises, ze mas nove. Su to Motorcrafty, alebo ake sviecky mas?
Ze ti to trha v celom spektre este neznamena, ze to nie je ani jedno z toho.
Ako ti to startuje? Hlavne za studena. Teraz v lete (rano) a ako v zime?
Otacky ti pri preradovani vyskakuju?
Podtlakove hadice mas vsetky skontrolovane?
Volnobeh ide ako?
A posledna vec: Pri nastartovanom morore ked otvoris viecko dolievania oleja (pozor, vacka bude hadzat olej) - vyrazi ho pretlak, vcucne ho podtlak, alebo je vo vnutri rovnaky tlak?
Svíčky jsou koupené v r.2011 ve Fordu a jsou FoMoCo (viz. obrázky na straně 14). Kabely jsem kupoval v r.2008 a jsou Motorcraft a cívku mám z vrakoviště vloni kupovanou, protože v autě byla prasklá.
Startuje to perfektně na první brnknutí bez plynu. Někdy, a to velice zřídka se stane, že při teplém motoru to nechce chytnout. Musím o málo déle startovat nebo nastartovat na druhý pokus. Např. dojedu na benzínku, natankuji, zaplatím a chci odjet, tak se to stane, ale opravdu málo kdy.
Otáčky při přeřazování nevyskakují, jen když rychleji zmáčknu spojku, než pustím plyn, tak vyskočí o ten jeden dílek, což je asi 250ot/min.
Podtlakové hadice jsou snad v pořádku, při serviskách mi řeknou, že je vše v pořádku. V roce 2008 byla měněná T hadička pod sacím potrubím, protože byla prasklá a nenastala žádná změna. Opravdu se s tím už tak dlouho trápím.
Volnoběh je tak těch 900 ot/min.
Když jsem otevřel víčko na víku ventilů tak přetlak ani podtlak nebyl. Když jsem nad to dal ruku, tak jsem cítil pulzující vyfukování a když jsem to rukou ucpal, tak spíše slabý podtlak. Když jsem na to dal noviny, tak v intervalech otáček kmitaly, slabě nadskočily a zase se přisály.
Snad to popisuji dost srozumitelně.
Ještě jeden poznatek. Když při neutrálu plynule sešlapuji pedál plynu, tak se plynule zvedají otáčky, ale když ho zatížím klimatizací, tak se při 2250ot/min ručička zarazí, potom začne pulzovat asi mezi 2100 a 2400 otáč., stále plynule přidávám plyn a pak náhle otáčky vyskočí na 3250 až 3500 otáček.
Phanomen: Cívku chci vyzkoušet, ale zatím jsem nesehnal stejnou. Můj mladej má FoFo po FL r.v. 2002 a cívka vypadá jinak a není u ní ten odrušovací kondenzátor. Myslíš, že to nebude vadit?
Ford Focus I po FL, Kombi, Futura, Zetec-SE 1.6 16V 74kW *22.2.2002
Ford Focus I, 5dv. HB, Ghia, Zetec-SE 1.6 16V 74kW *14.9.1998
Škoda Forman GLXi, Silver line, 1.3/40kW,*1994-†4.10.2013
VAZ 2105, 1,3 l 47kW,
Wartburg 353, 0,1 l 2T, 37kW
Ford Focus I, 5dv. HB, Ghia, Zetec-SE 1.6 16V 74kW *14.9.1998
Škoda Forman GLXi, Silver line, 1.3/40kW,*1994-†4.10.2013
VAZ 2105, 1,3 l 47kW,
Wartburg 353, 0,1 l 2T, 37kW
- Fík
- Nováček
Také trápilo můj Fokoušek občasné zaškubání motoru, hlavně když se v nízkých otáčkách přidal plyn. Cívka byla měněná před pěti lety, kabeláž OK a svíčky nové. Nechtěl jsem hned letět do servisu a tak mě napadlo, nalít do nádrže SONAX - čistič palivové soustavy a načerpat kvalitní benzín u Shellu a následně u OMV. Po čtyřech týdnech auto jezdí skvěle, žádné škubnutí 

-
- Nováček
Zdravím, mám obdobný problém. Při nastartování motor jakoby "škobrtne"
Dojíždím ke křižovatce podřadím a při rozjíždění motor 2 - 3 cukne. Uberu plyn, začnu přidávat plyn pomaleji a auto se rozjíždí. I když pomaleji, ale plynule. Když jedu do kopce např na čtyřku cca 2000 ot. motor začíná opět škubat. Už s tím zápasím asi půl roku a stále nic.

Dojíždím ke křižovatce podřadím a při rozjíždění motor 2 - 3 cukne. Uberu plyn, začnu přidávat plyn pomaleji a auto se rozjíždí. I když pomaleji, ale plynule. Když jedu do kopce např na čtyřku cca 2000 ot. motor začíná opět škubat. Už s tím zápasím asi půl roku a stále nic.
Ford Focus Kombi 1.8/16v 2001
-
- Člen klubu
Cievka skontrolovana, sviecky su tam original Motorcraft? Skontrolovany odtrh?
-
- Nováček
Zeptám se blbě. Jak zkontroluji cívku? Svíčky doporučené NGK. Kolik má být odtrh?
Omlouvám se za laickou odpověď.
Omlouvám se za laickou odpověď.

-
- Člen klubu
Ake NGK? Presny typ.
Odtrh 1.0mm pre motor 1.8.
Cievku skontrolujes tak, ze vytiahnes VN kable, vytiahnes konetor spredu (pozor, ma drotovu poistku natlacenu zospodu), odsrobujes 4 sroby v rohu cievky a vytiahnes ju von. Prehliadnes ju poriadne, hlavne zospodu, ci nie je prasknuta. A ci nema opalene VN kontakty v tych dutinkach. Ak ju mas vonku, tak ju rovno vyumyvaj od prachu, ktory je na nej. Moze byt vodivy a viest drobny zdovody prud smerom na karoseriu. Poriadne ju vysus a sup s nou do auta.
Odtrh 1.0mm pre motor 1.8.
Cievku skontrolujes tak, ze vytiahnes VN kable, vytiahnes konetor spredu (pozor, ma drotovu poistku natlacenu zospodu), odsrobujes 4 sroby v rohu cievky a vytiahnes ju von. Prehliadnes ju poriadne, hlavne zospodu, ci nie je prasknuta. A ci nema opalene VN kontakty v tych dutinkach. Ak ju mas vonku, tak ju rovno vyumyvaj od prachu, ktory je na nej. Moze byt vodivy a viest drobny zdovody prud smerom na karoseriu. Poriadne ju vysus a sup s nou do auta.
-
- Nováček
Ok, provedu.
Ale jelikož se k autu dostanu až o víkendu, tak dám vědět až potom.
Díky, za radu

Ale jelikož se k autu dostanu až o víkendu, tak dám vědět až potom.
Díky, za radu

-
- Člen klubu
Nzc
Aky typ sviecok to mas?

-
- Nováček
Tákže, odtrh jsem upravil na 1 mm (byl 1,3 mm), cívku vyčistil, zkotroloval. Svíčky (NGK PTR 5 A 13) krásně cihlově vypálené. A zatím to vypadá, že motor jede jak má. Snad mu to vydrží.
-
- Člen klubu

-
- Nováček
-
- Nováček
Tak píšu tady, protože mi Miki 21 zamknul moje vlákno " Cukání při akceleraci". A tohle je první nezamčený... Chci jenom napsat jak to dopadlo, protože pod svůj původní příspěvek už asi nic nenapíšu. Byla to cívka, rok stará, od Motorcraftu... Při proměření ohmmetrem byla OK. Poslána na reklamaci. Není mi jasný, jakou vazbu má přidání plynu na zapalování... Jinak se ještě vrátím k tomu, proč jsem založil nový téma. Jasně, že umím vyhledávat a přečetl spoustu příspěvků, ale nenašel jsem nic, co by přesně popisovalo můj problém. Navíc si myslím, že je efektivnější založit nový vlákno s jasným dotazem, než číst desítky příspěvků. Buď někoho téma zaujme a podívá se, nebo se nepodívá. Když se podívá a má užitečnou radu, může ji napsat k tématu a během pár příspěvků je to vyřízený. Zajímalo by mě, kolik lidí se dívá na konec 10 stránkovýho vlákna, jestli tam není nový (podobný) příspěvek a nakonec se tam diskutuje 10 různých, i když podobných věcí různě přes sebe... Jinak tohle jsou super stránky a jestli mě nezakážou úplně, tak sem napíšu svoji anabázi s Fofem, včetně rozpisu oprav, který mě za těch 5 let potkaly... Když mi napovíte konkrétní vlákno, kde se ekonomika provozu (opravy, zkušenosti) řeší, budu rád...
Focus 1,6, r. v. 2000
- miki21
- Test driver
Jako nezlob se na mně, ale mít tady třicet vláken o špatné cívce asi není potřeba.
Stačí jedno, kde je vše. Je to pořád dookola-svíčky, cívka, volnoběh a jedno a to samé téma tady vzniká skoro pravidelně. Už mám i někdy strach tuhle sekci otevřít, co zas tam bude.
A k Tvému dotazu- založ si galérku a tam si můžeš popisovat co a jak děláš s autem dosyta.

Stačí jedno, kde je vše. Je to pořád dookola-svíčky, cívka, volnoběh a jedno a to samé téma tady vzniká skoro pravidelně. Už mám i někdy strach tuhle sekci otevřít, co zas tam bude.

A k Tvému dotazu- založ si galérku a tam si můžeš popisovat co a jak děláš s autem dosyta.

Fofo II 1,8 16v modrá combi
Funguje zde funkce HLEDAT Prosím,používejte ji před založením nového tématu.
Funguje zde funkce HLEDAT Prosím,používejte ji před založením nového tématu.
- Nonid
- Test driver
Spešl cukání
Zdravím,
zase mam s FoFo nádhernej problém. Z ničehož nic mi při cestě domu začal poškubávat v nižších otáčkách(do 2100+-) pod plynem a do 3000 tak lehounce vycukávat. Při tomhle obojím hodně smrdí. Jakmile ale přijde do hry spojka, tak je to celkem v pohodě, rychlost drží znamenitě a přes ty 3000 táhne jak funglovka.
Na autě byly nedávno měněný kabely, svíčky, cívka, lambda(všechno v rozmezí 1000km) a je poznat, že vynechává jeden válec, když se tohle děje. Na diagnostice nic špatnýho vidět není. Auto se nedusí, takže čerpadlem ani filtrem to není. Vstřiky, v rozmezí jak se dají otestovat, fungují.
Mechanik mi poradil projet aktuální benzín a pak natankovat lepší palivo a pořádně to protáhnout...
Muj dotaz zní: Máte někdo nějaký nápad čím by to mohlo být? A které palivo doporučujete?
P.S.: Svíčky jsou suchý...
P.P.S.: Aktuální palivo je shit z lokální benzínky, která má zaznamenanou už jednu pokutu...
zase mam s FoFo nádhernej problém. Z ničehož nic mi při cestě domu začal poškubávat v nižších otáčkách(do 2100+-) pod plynem a do 3000 tak lehounce vycukávat. Při tomhle obojím hodně smrdí. Jakmile ale přijde do hry spojka, tak je to celkem v pohodě, rychlost drží znamenitě a přes ty 3000 táhne jak funglovka.
Na autě byly nedávno měněný kabely, svíčky, cívka, lambda(všechno v rozmezí 1000km) a je poznat, že vynechává jeden válec, když se tohle děje. Na diagnostice nic špatnýho vidět není. Auto se nedusí, takže čerpadlem ani filtrem to není. Vstřiky, v rozmezí jak se dají otestovat, fungují.
Mechanik mi poradil projet aktuální benzín a pak natankovat lepší palivo a pořádně to protáhnout...
Muj dotaz zní: Máte někdo nějaký nápad čím by to mohlo být? A které palivo doporučujete?
P.S.: Svíčky jsou suchý...
P.P.S.: Aktuální palivo je shit z lokální benzínky, která má zaznamenanou už jednu pokutu...
Ford Focus ST170, 2002, 5dv, Panther Black, 2016-
Bylo:
Peugeot 205 1.4, bažiňák
Ford Focus 1.6 16V, hatchback, aquamarine blue
Ford Focus 1.8 16V, 2003, 5dv, Černá Panther, 2013-2017
Bylo:
Peugeot 205 1.4, bažiňák
Ford Focus 1.6 16V, hatchback, aquamarine blue
Ford Focus 1.8 16V, 2003, 5dv, Černá Panther, 2013-2017