Příspěvek
od vcedula » 30.09.2008 14:45
tato tema mi nejak unikla. Mozem k tomu povedat len toto:
kazdy bude jazdit rychlo len dovtedy, pokial niekoho nezrazi a nebude mat fasa pamiatku az do konca zivota. V SR ale aj v CZ je problem to, ze sa jazdi ako u debilov. Maximalna rychlost je pre vodicov len nejake cislo, ktore sa moze prekrocit tak o 10-20 km/hod, to sa da este ukecat s policajtom. Takze hranica v obci nie je 60 km/hod. ale tak 70, na dialnici nie je 130, ale ked sa da tak aj 150 a na obchvate nie 80 ale 100. A to nehovorim o tom, ze tachometer ajtak ukazuje o nieco viac, takze da sa ist este rychlejsie.
Za vsetky problemy na cestach si mozme sami. Zakon ja zakon, hovori o povolenom a nepovolenom. Kde da niekto na cestu obmedzenie na 80 km/hod, tak asi vie preco. To iste plati o rychlosti v obci alebo mimo obce a o dialnici ani nehovorim. Kazdy si mysli, ze limitom je vydrz auta. To ze ohrozuje ostatnych, to uz dotycneho nezaujima. On sa citi bezpecne. Nikto z nas nema pravo na to, aby si menil predpisi podla seba. Aj ked su niektore obmedzenia nezmyselne, tak riesenim nie je to, ze to obmedzenie ignorujem.
Ked je napisane, ze sa ma ist 80, tak sa ma ist max 80, nie min 80. Aj ja som jazdil rychlejsie, ale postupne som si zacal uvedomovat, ze na ceste v sucasnej dobe nejde o mna, ale o ostatnych. Rano ked idem po obchvate 80 km/hod, tak som najpomalsim autom, jedine nakladne auta idu tak rychlo ako ja. Vsetci ostatni ma obiehaju v takej 100 - 110 km/hod. Zeby to bolo tym, ze vsetci okolo su amateri a ty za volantom nakladnych aut su profici a vedia co je to necakana udalost ??? V tom videu z '94 roku bol pekny nazov pre takto rychlych vodicov: supervodic
Teraz som bol v Prahe a musim povedat, ze ceska D1 je najhorsia cesta, ktoru som kedy jazdil. Ked predbiehas auto iduce 110 a ty ides 130, tak to nestaci, musis este pridat, inak su schopni do teba napalit zozadu. Blikaju, vybocuju, robia vsetko mozne len preto, aby ukazali, ze sa mam uhnut.
No a dorazilo ma, ked som sa rano vracal spat a na Zahori na D1 bola hmla. Ja som spomalil asi tak na 60-80, aby som stacil zareagovat, lebo fakt nebolo nic vidiet. V tom ma predbehla dodavka v takej rychlosti, ze sa mi rozhybalo auto a o chvilu nejaky sedan v takej rychlosti, ze som si ani nevsimol o aku znacku islo. Obidvaja isli naslepo, ved je to dialnica a oni su supervodici.
Pokial budu na cestach jazdit takyto ludia, tak som za to, aby boli vsade radary. Ak sa da, tak uplne vsade. A pri bezdovodnom ohrozeni okamzite vodicak. Totalne bez milosti.
Pokuty by sa mali zakazat a mal by sa odoberat vodicak. Nemas bezpecnostny pas, vodicak na 3 dni. Nedal si prednost, vodicak na tyzden. Prekrocil si rychlost, 2 tyzdne bez vodicaku. Prekrocil si zasadne rychlost, vodicak na pol roka. Az ked aj mne hrozilo odobranie vodicaku, uvedomil som si, ze peniaze nic nevyriesia, ale zakaz jazdy si uvedomi kazdy.
Jazdime ako prasata a preto je aj taka velka nehodovost. Ked ides po dialnicnom obchvate, kde sa ti kazdy picha do cesty a nezmyselne ta ohrozuje, tak ked z neho zides, tak v tebe zostava adrenalin a podobne sracky a musis sa nejak vyfiltrovat. Trocha nepozornosti je len vysledkom toho, co sa dialo predtym.
Vsetko je to o ogresivite, o vedomom porusovani pravidiel a limitov, v podstate o nasej blbosti. Ked si porusil pravidla tak mas narok na to, aby si ich porusil este raz ? Nedal som prednost v jazde, to nemyslite vazne, ze za taku blbost mam zaplatit 500 Sk ? Ked by tam isto auto a v tom aute by niekto umrel, tak by takuto otazku nikto nevyslovil.