Příspěvek
od Tesna » 06.08.2009 22:52
Takže jak jsem slíbil, zde první dojmy po úpravách motoru.
Jako první jsem tam minulý týden vrazil sportovní vložku K&N. Zaznamenal jsem 2 změny. Zvuk motoru v interiéru lehce zhutněl. A motor při sundání nohy z plynu výrazně méně brzdí. Jiné případné rozdíly jako rychlejší náběh turba nebo (možná) lehce vyšší výkon jsou pod subjektivní rozlišovací schopnost.
Dnes jsem sjel do Bánovců pro Bluefin. Instalace trvala necelou hodinu. Dnes je již soft přímo na Focus, dříve tam byl soft na všechny 2.5T (Focus, Mondeo, Max), takže instalace je rychlejší. Musím pochválit pana Koiše. Vše nejprve věcně vysvětlil, mj. na základě vlastních zkušeností (používá ST se Stage 1 jako běžný i tréningový vůz) zodpověděl pár mých zvídavých dotazů, pak naistaloval a následně jsme absolvovali cca. 10 km zkušební jízdu, přičemž rozdíl byl poznat již na prvním startu z křižovatky.
Na cestě domů jsem samozřejmě testoval rozdíly a poznatky po prvních kilometrech jsou následující. Motor od nějakých 2000 ot. reaguje podstatně lépe, rychleji a citlivěji na plyn. Má mnohem sportovnější reakce a není tak "tupý" jako v sérii. Velmi výrazné zlepšení dynamiky je patrné od 2500 ot. výš, kde je zrychlení po úpravě na nějaký rychlostní stupeň srovnatelné se zrychlením na stupeň o jeden nižší před úpravou. Tam, kde mi ESP poblikávalo pod plným plynem na II. to dnes blikalo na na III. a při jízdě v zatáčkách do kopce bylo ještě na IV. cítit, že trakce je na hraně a kola nemají daleko do prokluzu. Zásadně se také změnil zvukový projev motoru, který zhrubnul a je výrazně hlubší. Zřejmě největší rozdíl je při odřazení, kdy se ty basy hrnou jak z motoru, tak z výfuku. Můj pocit, když jsem to hnal přes kopce u Trenčanek po volné okresce byl, že motor dohnal schopnosti podvozku a brzd a že auto teď působí na řidiče mnohem "kompaktněji".
Vše výše uvedené odpovídá mým očekáváním i zkušenostem po podobné úpravě Oktávky a vzhledem k ceně považuji tuto úpravu za naprosto bezkonkurenční. Za sebe doporučuji jak Bluefin, tak firmu Koiš.
Mj. jsem se ptal, jestli mají k dispozici graf od nich/Bluefinu upraveného Focuse,. Bohužel, zřejmě nikdo si to ještě změřit nenechal. Zkoušeli měřit jen Mondeo, ale to větráky na brzdě nebyly schopny uchladit, takže jim spadlo do nouzáku a výsledky nebyly relevantní.