Pylový filtr
- Radeczek
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pylový filtr
Ahoj lidičky. zítra budu měnit brzdy, tyčky stabilizátoru(kosti) a chtěl jsem u té příležitosti vyměnit i filtry(vzduchový i kabinový) Ale v pondělí jdu na mytí auta-interiér a motor. Nevím jak přesně se myje motor, ale určitě u toho bude dost mokro. Mám s tou výměnou filtrů počkat až po tom mytí nebo to nebude vadit? Jde mi o to, aby filtry nenavlhly až tam budou cákat vodou nebo tak něco 

-
- Test driver
jak vzduchový, tak kabinový filter je pekne skrytý, a ak to nebude vapkovat magor, tak sa im nič nestane 

- Radeczek
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Díky Chmelko, přesně tohle jsem chtěl slyšet. Zítra to všechno vyměním jedním vrzem 

- redbaron
- Nováček
Pánové - nevím jak vám, ale mně se zdá, že smrad z klimy není způsoben pylovým filtrem, ale výparníkem klimy.
důvody:
1. pokud nějaký vzduch prochází ventilátorem a není spuštěna vnitřní cirkulace, pak VŽDY prochází pylovým filtrem - a nezáleží, zda je puštěna klima nebo není.
- Z toho vyplývá, že by to mělo smrdět vždy, když je pylový filtr na odpis.
2. Pachu z klimy se dá předcházet správným používáním klimy.
- Ze systému, kterým klima funguje je jasné, že pokud je zapnutá, je na výparníku výrazně nižší teplota, než je okolí. Což by normálně vedlo k orosení výparníku. Protože ale je výparní "ofukován" - k rosení nedochází. ---ovšem jen do té doby, pokud je ofukován.
Takže pachu se dá (ne stoprocentně, ale z větší části) předcházet tím, že pokud to jde, tak klimu vypnu cca 10 min. před koncem jízdy, aby se výparník dostal na teplotu okolí ještě v době, kdy je ofukován.
- pokud to neuděláte - zkondenzuje se Vám po zastavení auta(ventilátoru) na výparníku vlhkost a to je vhodná půda pro mikroorganismy a plísně. Pak nepomůže ani super filtr. Pokud tohle děláte často - po zapnutí klimy se vyvalí z výdechů (logicky) pach.
Pylový filtr v tomto hraje "JEN" tu úlohu, že pokud je hodně staý a ucpaný - nejste schopni ofukovat klimu dostatečným proudem vzduchu a výparník vysušit.
Tohle je můj názor a zkušenost.
Pokud nesouhlasíte - jen do mne.
důvody:
1. pokud nějaký vzduch prochází ventilátorem a není spuštěna vnitřní cirkulace, pak VŽDY prochází pylovým filtrem - a nezáleží, zda je puštěna klima nebo není.
- Z toho vyplývá, že by to mělo smrdět vždy, když je pylový filtr na odpis.
2. Pachu z klimy se dá předcházet správným používáním klimy.
- Ze systému, kterým klima funguje je jasné, že pokud je zapnutá, je na výparníku výrazně nižší teplota, než je okolí. Což by normálně vedlo k orosení výparníku. Protože ale je výparní "ofukován" - k rosení nedochází. ---ovšem jen do té doby, pokud je ofukován.
Takže pachu se dá (ne stoprocentně, ale z větší části) předcházet tím, že pokud to jde, tak klimu vypnu cca 10 min. před koncem jízdy, aby se výparník dostal na teplotu okolí ještě v době, kdy je ofukován.
- pokud to neuděláte - zkondenzuje se Vám po zastavení auta(ventilátoru) na výparníku vlhkost a to je vhodná půda pro mikroorganismy a plísně. Pak nepomůže ani super filtr. Pokud tohle děláte často - po zapnutí klimy se vyvalí z výdechů (logicky) pach.
Pylový filtr v tomto hraje "JEN" tu úlohu, že pokud je hodně staý a ucpaný - nejste schopni ofukovat klimu dostatečným proudem vzduchu a výparník vysušit.
Tohle je můj názor a zkušenost.
Pokud nesouhlasíte - jen do mne.

- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
To je zajimave, ze me to delalo presne naopak. Vypnul jsem klimu a smrad. Kdyz jsem zapnul klimu, tak nic.redbaron píše:.... Pokud tohle děláte často - po zapnutí klimy se vyvalí z výdechů (logicky) pach.....
-
- Test driver
redbaron: až po posledný odstavec s pylovým filtrom sa da s tebou suhlasit, určite to pomaha ju vypinat tesne pred zastavenim, ale to že ofukuješ vyparnik ti nepomože sa zbavit mikroorganizmov
pylový filter je tiež poriadným zdrojcom smradu a to z dvovodu, že klima nasava vzduch prave z neho a ak je ako "hnoj" hnoj nasledne aj čucháš
pylový filter je tiež poriadným zdrojcom smradu a to z dvovodu, že klima nasava vzduch prave z neho a ak je ako "hnoj" hnoj nasledne aj čucháš
- redbaron
- Nováček
Ale ano: Pokud je pylový filtr zaprasený - může být zdrojem pachu - ale je zdrojem pachu trvale.
A pach po vypnutí klimy - samozřejmě - už to na tom výáparníku kvete a tím jak je (sice málo, ale přece vlhký) - tak se to dostává do interiéru.
Obecně nezatracuji výměnu pylového filtru(naopak - je to dobrá investice), ale často to nepomůže právě proto, že je klima používána nevhodným způsobem.
Je tam poměrně jednoduchý test - pustit klimu při vnitřní cirkulaci - pak s do toho pylový filtr vůbec nevměšuje - pokud se objeví pach - tak není z filtru.
Je třeba si uvědomit, že se do auta vždy něco dostane - už třeba jen nastupováním a vystupováním apod..
A pach po vypnutí klimy - samozřejmě - už to na tom výáparníku kvete a tím jak je (sice málo, ale přece vlhký) - tak se to dostává do interiéru.
Obecně nezatracuji výměnu pylového filtru(naopak - je to dobrá investice), ale často to nepomůže právě proto, že je klima používána nevhodným způsobem.
Je tam poměrně jednoduchý test - pustit klimu při vnitřní cirkulaci - pak s do toho pylový filtr vůbec nevměšuje - pokud se objeví pach - tak není z filtru.
Je třeba si uvědomit, že se do auta vždy něco dostane - už třeba jen nastupováním a vystupováním apod..
- redbaron
- Nováček
ještě doplním - i desinfekce klimy je super věc, ale právě u kolegy to byo po měsíci ve stejném stavu (opět puch) právě proto, že má rád zapnutou klimu trvale.
...a po tom měsíci (po výměně filtru a desinfekci vzduchový cest klimy) mu to smrdělo víc než mně, který jsem to rok nedělal.
...a po tom měsíci (po výměně filtru a desinfekci vzduchový cest klimy) mu to smrdělo víc než mně, který jsem to rok nedělal.
- Skubi
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
klímu v létě používám imrvére, a používám stejný postup dřívějšího vypnutí klimy jako redbaron a zatím v pohodě 

FF kombi 1,6 74 kW sériová GHIASOC, 00/01, modrá metlaSkubi´s family car

Smyk nelze dostat jako chřipku, ten si prostě zaviníme sami !!!

Smyk nelze dostat jako chřipku, ten si prostě zaviníme sami !!!
- ClairVOYanT
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Tak vypinam klimu. Cca 5 minut pred dojezdem. 2x do roka pouzivam desinfekci od Valea a jeste jednu (znacku neznam). Klima zacina smrdet jak pradelna cca po zime a ke konci letni sezony. Proto ty dve desinfekce. V aute najezdim cca 50k rocne. To jen pro info 

- Tabi
- Zkušený
Tak jsem taky jeden s těch co si objednal pylovej filtr za 130 kč (http://www.vltava2000.cz/nosice).Když jsem otevřel balíček tak jsem se lekl,nebudu diskutovat o tom jestli je kvalitní nebo ne.Když bude na ho... tak to mám pro příště a koupím origoš.Ale musím řict že tam sedl jak prdel na záchod,prach a smrad v autě taky není.Vic ukáže čas.Můj postup výmněny-stěrač u filtru a půlku torpeda jsem úplně sundal a pohodlně vyměnil filtr.Upravil jsem si převrtánim větší dírky ten bílý obdelníček co je v karoserii,protože ten prutikus(kolíček co je nasunutej v torpedu) tam držel jako prase,jo a ty kolíčky mám nasunutý a přilepený.Teď my to jde dobře sundavat i nandavat.Mezi torpedo a sklo jsem dal oboustranou lepicí pásku(pořádně jsem to odmastil) krásně to drží a sedí na skle,ani skulinka a voda nemá šanci.K tý klimatizaci,já jí taky vypínám 5 až 10 min.před dojezdem,žadnej smrad v autě nikdy nemám.
Naposledy upravil(a) Tabi dne 29.07.2008 21:05, celkem upraveno 3 x.
Byl:Focus I viewtopic.php?f=96&t=10408
Je:Focus II viewtopic.php?f=97&t=32686
Je:Mondeo mk4 viewtopic.php?f=256&t=49613
Je:Fiesta mk7
Je:Focus II viewtopic.php?f=97&t=32686
Je:Mondeo mk4 viewtopic.php?f=256&t=49613
Je:Fiesta mk7
- _djproces
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Re:
zirafak píše:PrebohaFireice píše:Našel jsem prodejce na aukru co prodává sadu za 85kč![]()
: http://www.aukro.cz/item177327419_pylov ... focus.html![]()
![]()
To co je za filter
![]()
Ta cena je podozrivo nizka...Vo Forde okolo 1000 skk a mimo 700 skk,ale lacnejsi s aktivnym uhlim som nenasiel...
- _djproces
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
No ja ked pustim klimu nic ziadny smrad. Vypnem klimu ta smrad. zapnem klimu nemam smradredbaron píše:Ale ano: Pokud je pylový filtr zaprasený - může být zdrojem pachu - ale je zdrojem pachu trvale.

19:16 Teraz som si ho objednal s postovnym 709sk

- malond
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem dneska provedl vymenu pyloveho fitru a chtel jsem se na neco zeptat. Predchozi majitel se s tim asi moc nesral, takze ulamal 2 ty packy na strane spolujezdce a 1 na strane ridice. Zajimalo by me, jak tohle resite? Samozrejme tam nebylo ani to medvedi hovno a tak by me jeste zajimalo, kam presne tu housenku popr. silikon nanasite? Mam to dat jakoby na ten predel mezi tim plastovym krytem a sklem nebo to mam maznout zespoda na ten plastovej kryt a pritlacit na okno? Diky moc
- Twisster
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Ja som to poriesil ciernymi zapustnymi samorezkami a drzi to super a pri dalsom rozoberani nebude ziadny problem. Nemusim sa bat ze zas urvem dalsi kolik, len odskrutkujem a zase zaskrutkujem. Jednoduche a ucinne. Pouzil som samorezky so zapustnou hlavou a cierne takze to ani nie je vidno. A na to prilepenie vo forde kupis taku tu obojstrannu pasku odstrihnutu na mieru.
Focus 1.6 16v 2008 hatchback Panter black