Pylový filtr

Prostě vše kolem vzduchu.....
Odpovědět
Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: Pylový filtr

Příspěvek od Radeczek » 08.05.2008 13:09

Ahoj lidičky. zítra budu měnit brzdy, tyčky stabilizátoru(kosti) a chtěl jsem u té příležitosti vyměnit i filtry(vzduchový i kabinový) Ale v pondělí jdu na mytí auta-interiér a motor. Nevím jak přesně se myje motor, ale určitě u toho bude dost mokro. Mám s tou výměnou filtrů počkat až po tom mytí nebo to nebude vadit? Jde mi o to, aby filtry nenavlhly až tam budou cákat vodou nebo tak něco 8O
Ford Focus 1.6 16V 74kw kombík, rok 99, koupeno 24.8.07, dovoz ital, 127 000km
Obrázek

chmelko
Test driver
Test driver

Příspěvek od chmelko » 08.05.2008 13:11

jak vzduchový, tak kabinový filter je pekne skrytý, a ak to nebude vapkovat magor, tak sa im nič nestane :wink:

Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeczek » 08.05.2008 15:31

Díky Chmelko, přesně tohle jsem chtěl slyšet. Zítra to všechno vyměním jedním vrzem :wink:
Ford Focus 1.6 16V 74kw kombík, rok 99, koupeno 24.8.07, dovoz ital, 127 000km
Obrázek

redbaron
Nováček
Nováček

Příspěvek od redbaron » 14.05.2008 09:31

Pánové - nevím jak vám, ale mně se zdá, že smrad z klimy není způsoben pylovým filtrem, ale výparníkem klimy.

důvody:
1. pokud nějaký vzduch prochází ventilátorem a není spuštěna vnitřní cirkulace, pak VŽDY prochází pylovým filtrem - a nezáleží, zda je puštěna klima nebo není.
- Z toho vyplývá, že by to mělo smrdět vždy, když je pylový filtr na odpis.

2. Pachu z klimy se dá předcházet správným používáním klimy.
- Ze systému, kterým klima funguje je jasné, že pokud je zapnutá, je na výparníku výrazně nižší teplota, než je okolí. Což by normálně vedlo k orosení výparníku. Protože ale je výparní "ofukován" - k rosení nedochází. ---ovšem jen do té doby, pokud je ofukován.
Takže pachu se dá (ne stoprocentně, ale z větší části) předcházet tím, že pokud to jde, tak klimu vypnu cca 10 min. před koncem jízdy, aby se výparník dostal na teplotu okolí ještě v době, kdy je ofukován.

- pokud to neuděláte - zkondenzuje se Vám po zastavení auta(ventilátoru) na výparníku vlhkost a to je vhodná půda pro mikroorganismy a plísně. Pak nepomůže ani super filtr. Pokud tohle děláte často - po zapnutí klimy se vyvalí z výdechů (logicky) pach.

Pylový filtr v tomto hraje "JEN" tu úlohu, že pokud je hodně staý a ucpaný - nejste schopni ofukovat klimu dostatečným proudem vzduchu a výparník vysušit.
Tohle je můj názor a zkušenost.

Pokud nesouhlasíte - jen do mne. :-)
Obrázek<br><br>Ford Focus kombi, rv 2000, 1,8 TDdi, 66kW, GHIA

zewl
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zewl » 14.05.2008 09:39

redbaron píše:.... Pokud tohle děláte často - po zapnutí klimy se vyvalí z výdechů (logicky) pach.....
To je zajimave, ze me to delalo presne naopak. Vypnul jsem klimu a smrad. Kdyz jsem zapnul klimu, tak nic.
Ford Focus combi 1.8 TDDi, 90 PS, narozen 12/2002
Obrázek

chmelko
Test driver
Test driver

Příspěvek od chmelko » 14.05.2008 09:49

redbaron: až po posledný odstavec s pylovým filtrom sa da s tebou suhlasit, určite to pomaha ju vypinat tesne pred zastavenim, ale to že ofukuješ vyparnik ti nepomože sa zbavit mikroorganizmov

pylový filter je tiež poriadným zdrojcom smradu a to z dvovodu, že klima nasava vzduch prave z neho a ak je ako "hnoj" hnoj nasledne aj čucháš

redbaron
Nováček
Nováček

Příspěvek od redbaron » 14.05.2008 10:01

Ale ano: Pokud je pylový filtr zaprasený - může být zdrojem pachu - ale je zdrojem pachu trvale.

A pach po vypnutí klimy - samozřejmě - už to na tom výáparníku kvete a tím jak je (sice málo, ale přece vlhký) - tak se to dostává do interiéru.

Obecně nezatracuji výměnu pylového filtru(naopak - je to dobrá investice), ale často to nepomůže právě proto, že je klima používána nevhodným způsobem.

Je tam poměrně jednoduchý test - pustit klimu při vnitřní cirkulaci - pak s do toho pylový filtr vůbec nevměšuje - pokud se objeví pach - tak není z filtru.

Je třeba si uvědomit, že se do auta vždy něco dostane - už třeba jen nastupováním a vystupováním apod..

redbaron
Nováček
Nováček

Příspěvek od redbaron » 14.05.2008 10:04

ještě doplním - i desinfekce klimy je super věc, ale právě u kolegy to byo po měsíci ve stejném stavu (opět puch) právě proto, že má rád zapnutou klimu trvale.

...a po tom měsíci (po výměně filtru a desinfekci vzduchový cest klimy) mu to smrdělo víc než mně, který jsem to rok nedělal.

Skubi
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skubi » 14.05.2008 10:16

klímu v létě používám imrvére, a používám stejný postup dřívějšího vypnutí klimy jako redbaron a zatím v pohodě :wink:
FF kombi 1,6 74 kW sériová GHIASOC, 00/01, modrá metlaSkubi´s family car
Obrázek
Obrázek
Smyk nelze dostat jako chřipku, ten si prostě zaviníme sami !!!

ClairVOYanT
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ClairVOYanT » 14.05.2008 10:46

Tak vypinam klimu. Cca 5 minut pred dojezdem. 2x do roka pouzivam desinfekci od Valea a jeste jednu (znacku neznam). Klima zacina smrdet jak pradelna cca po zime a ke konci letni sezony. Proto ty dve desinfekce. V aute najezdim cca 50k rocne. To jen pro info :-)

Tabi
Zkušený
Zkušený

Příspěvek od Tabi » 12.07.2008 00:14

Tak jsem taky jeden s těch co si objednal pylovej filtr za 130 kč (http://www.vltava2000.cz/nosice).Když jsem otevřel balíček tak jsem se lekl,nebudu diskutovat o tom jestli je kvalitní nebo ne.Když bude na ho... tak to mám pro příště a koupím origoš.Ale musím řict že tam sedl jak prdel na záchod,prach a smrad v autě taky není.Vic ukáže čas.Můj postup výmněny-stěrač u filtru a půlku torpeda jsem úplně sundal a pohodlně vyměnil filtr.Upravil jsem si převrtánim větší dírky ten bílý obdelníček co je v karoserii,protože ten prutikus(kolíček co je nasunutej v torpedu) tam držel jako prase,jo a ty kolíčky mám nasunutý a přilepený.Teď my to jde dobře sundavat i nandavat.Mezi torpedo a sklo jsem dal oboustranou lepicí pásku(pořádně jsem to odmastil) krásně to drží a sedí na skle,ani skulinka a voda nemá šanci.K tý klimatizaci,já jí taky vypínám 5 až 10 min.před dojezdem,žadnej smrad v autě nikdy nemám.
Naposledy upravil(a) Tabi dne 29.07.2008 21:05, celkem upraveno 3 x.
Byl:Focus I viewtopic.php?f=96&t=10408
Je:Focus II viewtopic.php?f=97&t=32686
Je:Mondeo mk4 viewtopic.php?f=256&t=49613
Je:Fiesta mk7

_djproces
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od _djproces » 26.07.2008 18:20

zirafak píše:
Fireice píše:Našel jsem prodejce na aukru co prodává sadu za 85kč ;-)
: http://www.aukro.cz/item177327419_pylov ... focus.html
Preboha :!: :!: :!: To co je za filter :?: :?: Ta cena je podozrivo nizka...Vo Forde okolo 1000 skk a mimo 700 skk,ale lacnejsi s aktivnym uhlim som nenasiel...
Obrázek
3.5.2004, 1,8TDCi 85kw, HatchBack, Moondust met., LED vzadu, Angel eyes vpredu, climatronic, PC, 4*airbag
old fofo
new fofo
Obrázek
Obrázek

_djproces
Zkušený
Zkušený
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od _djproces » 26.07.2008 18:24

redbaron píše:Ale ano: Pokud je pylový filtr zaprasený - může být zdrojem pachu - ale je zdrojem pachu trvale.

A pach po vypnutí klimy - samozřejmě - už to na tom výáparníku kvete a tím jak je (sice málo, ale přece vlhký) - tak se to dostává do interiéru.

Obecně nezatracuji výměnu pylového filtru(naopak - je to dobrá investice), ale často to nepomůže právě proto, že je klima používána nevhodným způsobem.

Je tam poměrně jednoduchý test - pustit klimu při vnitřní cirkulaci - pak s do toho pylový filtr vůbec nevměšuje - pokud se objeví pach - tak není z filtru.

Je třeba si uvědomit, že se do auta vždy něco dostane - už třeba jen nastupováním a vystupováním apod..
No ja ked pustim klimu nic ziadny smrad. Vypnem klimu ta smrad. zapnem klimu nemam smrad 8O 8O Som sa cudoval som si aj vravel ze musim kupit pelovy filter. A aj kupim. 700sk hore dole :wink: :!:

19:16 Teraz som si ho objednal s postovnym 709sk :) pride do tyzdna :) xixi
Obrázek
3.5.2004, 1,8TDCi 85kw, HatchBack, Moondust met., LED vzadu, Angel eyes vpredu, climatronic, PC, 4*airbag
old fofo
new fofo
Obrázek
Obrázek

malond
Junior
Junior
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malond » 15.03.2009 09:30

Tak jsem dneska provedl vymenu pyloveho fitru a chtel jsem se na neco zeptat. Predchozi majitel se s tim asi moc nesral, takze ulamal 2 ty packy na strane spolujezdce a 1 na strane ridice. Zajimalo by me, jak tohle resite? Samozrejme tam nebylo ani to medvedi hovno a tak by me jeste zajimalo, kam presne tu housenku popr. silikon nanasite? Mam to dat jakoby na ten predel mezi tim plastovym krytem a sklem nebo to mam maznout zespoda na ten plastovej kryt a pritlacit na okno? Diky moc

Twisster
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Twisster » 15.03.2009 10:01

Ja som to poriesil ciernymi zapustnymi samorezkami a drzi to super a pri dalsom rozoberani nebude ziadny problem. Nemusim sa bat ze zas urvem dalsi kolik, len odskrutkujem a zase zaskrutkujem. Jednoduche a ucinne. Pouzil som samorezky so zapustnou hlavou a cierne takze to ani nie je vidno. A na to prilepenie vo forde kupis taku tu obojstrannu pasku odstrihnutu na mieru.
Focus 1.6 16v 2008 hatchback Panter black
Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Focus - klimatizace a ventilace“