Příspěvek
od Hockto » 14.03.2014 10:51
Zdravim,
chcel by som sa opytat na vas nazor pri kupe jazdeneho auta. Uz zhruba 4 mesiace zhanam auto. Uplne prvotny vyber bol z troch typov: Focus, Octavia, Astra (verzia kombi, ale v pripade dobreho kusu by som siel aj do HB), z ktoreho vysiel vitazne Focus. Rozpocet na auto bol 5000,- eur z coho mi vychadzalo, ze by som mohol skusit pozerat FF II, niekde po roku 2005. Predosle auto, moje sukromne, bola Felicia kombi, benzin+lpg, 11 rocne (pri "kupe"), na ktorom som najazdil za 21 mesiacov 41tkm, takze predpoklad je aj pri novom aute 20tkm+/rok. Jazdene v pomere cca 60% dialnica, 30% okresky, 10% mesto.
Prioritne som chcel FF v benzine, nakolko je menej problemovy, ale vzhladom na rocny najazd a druh ciest som bol ochotny pozriet aj nejake dieslove motory, pokial by sa nasiel fakt pekny, zachovaly kus... V meste ktorom zijem, som mal moznost v jednom servise nechat auto prezriet, v pripade ze by majitel suhlasil, klasicka serviska +diagnostika. Takze som zhruba vyse 2 mesiacov sledoval na vsetkych moznych strankach ponuku benzinovych FF (motor 1.6, ktory mi vychadzal tak nejak najlepsie) v okoli do 50km. Za ten cas sa objavilo par kandidatov, ktory vsak "padli" bud na neochotu majitela prist do mnou vybraneho servisu, alebo zistene nedostatky uz len pri prevereni zaslaneho VIN cisla, takze dalej som ani neriesil.
Skusil som teda rozsirit okruh aj na diesle a zhruba pred tyzdnom som natrafil na jeden od pohladu celkom slusny kus: Ford Focus kombi 1.6 TDCi (66kW), r.v. 11/2007, najazdenych 177tkm, vybava Trend. Prvych 4 a pol roka vlastnila auto jedna vacsia zahranicna firma. Pocas tej doby auto najazdilo cca 140tkm (neviem aky typ ciest) a bolo vraj pravidelne servisovane. Nasledne ho kupil terajsi majitel, ktory mal v spominanej firme znameho, ktory mu to auto odporucil, nakolko o neho bolo dobre starane. Sucasny majitel najazdil na aute za necele 2 roky 37tkm (tak pol na pol mesto/dialnica). Pocas tej doby nemal vraj ziadny zavaznejsi problem, akurat pred cca pol rokom mu odisli 2 zhavice, tak dal vymenit vsetky 4. Par mesiacov dozadu mal mat STK/EK, tak pre pokoj duse dal vymenit predne aj zadne brzdy komplet. Znelo to fajn, tak sme sa dohodli na prehliadke v servise. Mechanik auto prekontroloval zvonku, zvnutra aj zo spodu. Az na minoritne veci (starsia baterka, jedna cast vyfuku ktoru bude treba v dohladnej dobe vymenit, mierny unik oleja od tesnenia + jedna nejaka tycka ktoru bude treba zazvarat/vymenit), je vraj auto oki. Nic ani neklepe, nehuka, nepiska. Takze zatial s autom spokojnost.
Malinko som sa ale teraz pozastavil nad tym, ked sme riesili servisnu knizku. Firma ako prvy majitel si servisovala auto v nimi vybranom servise, kde boli zapisane prehliadky pri ktorych mal byt meneny olej atd pri 20tkm, 40tkm, 60tkm (tu vraj bol meneny aj roz. remen, vodna pumpa a kladky, co mi je trosku zahada, pretoze som mal za to ze tento motor mal od vyrobcu urcenych tuto vymenu az 200tkm/10rokov... tak zeby nejaka porucha??) a 80tkm... potom vsak nasleduje pauza a dalsi zaznam je az o rok a pol a pri 140tkm, ktoru uz dal robit 2. majitel. Nasleduje dalsie pauzu, pretoze majitel sa pozabudol a dalsia serviska bola az pri 168tkm. A toto su prave tie veci co ma trosku trapia. Co som sa tak bavil, tak ideal je menit ten olej niekde medzi 15-20tkm, nakolko tieto motory su vraj haklive hlavne na prehrievanie oleja? No a tu viem minimalne o jednom pripade, kedy bola vymenu az po 28tkm a o obdobi medzi 80tkm a 140tkm neviem nic. Myslite ze je realne ze by proste firma len nevyplnila v papieroch 2 dalsie prehliadky, alebo to proste uz neriesili, nakolko vedeli ze im bude do cca roka koncit liesing a potom auto aj tak predaju? Alebo je vobec realne aby to auto „prezilo“ 60tkm bez akehokolvek zasahu?
Auto sa mi pocitovo paci, mechanik povedal ze za cenu na ktorej sme sa po obhliadke dohodli (majitel suhlasil so znizenim ceny ktora v podstate pokryje problemy zistene pri obhliadke), je to auto dobra kupa. Veci ako turbo, egr ventil, vstreky atd ktore su vraj najcastejsie problemy tohto motora pri takom najazde, teraz neberiem do uvahy, pretoze s tym ratam, ze sa to proste moze pokazit nech je auto v akomkolvek stave, to je uz risk. Jedine co ma teda tak nejak odradza, je prave ta nie uplne jasna historia prehliadok/menenie oleja a filtrov + ta jedna celkom oneskorena vymena po 28tkm. Nejaky nazor ako velmi by sa tieto veci mohli odzrkadlit na stave aute?
Viem, prilis dlhy post... ale chcel som podat co najviac info ake som mal
2019: Ford Focus III HB, EB 92kw, rv. 2015
2014-2018: Ford Focus II kombi 1,6TDCi, 66kW, 11/2007