Z čeho postavit domek?
- stigi
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
Re: Z čeho postavit domek?
Taky jsem psal, ze muze nastat... ono k tomu mozna i dochazi, ale diky tomu, ze ty stare budovy vesmes nejsou zateplene tak se to mnozstvi kondenzatu stihne "vysusit". Jine to bude v pripade spatne zvoleneho zatepleni na zdivo s lepsimi tepelneizolacnimi vlastnostmi, tam ten problem nastane na 100%, .
-
- Test driver
Už jsem nechtěl reagovat, ale na nesmysl kolem "dýchání" baráku nereagovat nelze.
Napřed stručně fyzika - hustota vodní páry je jiná při 20C a jiná (menší) při např. -5C. Pokud máte paropropustnou stěnu, tak se prostě vodní pára "tlačí" z prostoru, kde je její hustota větší, do prostoru, kde je menší (vyrovnání stavu). Pokud máte na stěně překážku, která není paropropustná, např. EPS, tak nastane asi co? Rozhodně ne mrznutí kondenzátu v rosném bodě uprostřed stěny...
Skladbu co má foki, tak vzhledem k tomu, že byla postavená v minulosti, tak ji lze označit za nadčasovou, neboť by dle mého názoru obstála i dnes. Samozřejmě, že můžete mít 20 cm izolace v podlaze, 30 cm izolace na stěně a 40 cm na stropě. Být dealerem stavebnin, miluji Vás, neboť to, co proinvestujete na izolaci, tak v životě neušetříte.
To je jako koupit si elektrokotel či kotel na plyn a pak tam plácnout krb, s rozvodem vzduchu. Pokud to neuděláte svépomocí, tak bratru plus 100 tis. Kč. A pak buď topíte celoročně v krbu, tj. máte z obýváku kotelnu nebo si přitápíte a srazíte cenu za elektřinu/plyn o kolik - o 50%? To asi těžko. Tak o 25%? No, spíš o 15%. To se fakt vyplatí....
Každý máme jiný životní styl. Každý máme jiné životní návyky. Tak si postavme to, co každému vyhovuje. Univerzální barák neexistuje. Bohužel.
Napřed stručně fyzika - hustota vodní páry je jiná při 20C a jiná (menší) při např. -5C. Pokud máte paropropustnou stěnu, tak se prostě vodní pára "tlačí" z prostoru, kde je její hustota větší, do prostoru, kde je menší (vyrovnání stavu). Pokud máte na stěně překážku, která není paropropustná, např. EPS, tak nastane asi co? Rozhodně ne mrznutí kondenzátu v rosném bodě uprostřed stěny...
Skladbu co má foki, tak vzhledem k tomu, že byla postavená v minulosti, tak ji lze označit za nadčasovou, neboť by dle mého názoru obstála i dnes. Samozřejmě, že můžete mít 20 cm izolace v podlaze, 30 cm izolace na stěně a 40 cm na stropě. Být dealerem stavebnin, miluji Vás, neboť to, co proinvestujete na izolaci, tak v životě neušetříte.
To je jako koupit si elektrokotel či kotel na plyn a pak tam plácnout krb, s rozvodem vzduchu. Pokud to neuděláte svépomocí, tak bratru plus 100 tis. Kč. A pak buď topíte celoročně v krbu, tj. máte z obýváku kotelnu nebo si přitápíte a srazíte cenu za elektřinu/plyn o kolik - o 50%? To asi těžko. Tak o 25%? No, spíš o 15%. To se fakt vyplatí....
Každý máme jiný životní styl. Každý máme jiné životní návyky. Tak si postavme to, co každému vyhovuje. Univerzální barák neexistuje. Bohužel.

Seat Altea XL-prodáno
Ford Focus kombi, 1,8 TDCi, 85 kW, Ghia(+tempomat,+DRL), RV 05/2002-prodáno
Honda Jazz, 1,4 GD1 61 kW, automat(+DRL), RV 03/2003
Škoda Forman 135, LPG, 43 kW, GLX, RV 12/1992, model 1993-prodáno
- stigi
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
... o mrznuti kondenzatu nebyla rec, coz jste bohuzel nepochopil ... kdyz uz sem chcete tahat fyziku tak prosim, klidne me vyvedte z omylu, ze k te kondenzaci dochazi
zatim jste tady nic konkretniho nedal
Co dodat, vodni para se snazi protlacit skrz konstrukci mezi dvema prostory vlivem rozdilu tlaku vodnich par. Uvnitr pri teplote 20°C a relativni vlhkosti 50% je jiny tlak vodni pary jak v exterieru pri teplote -15°C a relativni vlhkosti napr.84%. Mimochodem, tento rozdil dela 1030Pa. Jinak receno, ano, vodni para difunduje od teple strany stavebniho prvku, kde je tlak vyssi, ke strane studene. V zime tedy z interieru do exterieru. Pokud se vodni para slivem poklesu teploty na povrchu nebo uvnitr konstrukce ochladi pod hodnotu rosneho bodu, srazi se a vznika kondenzat. K tomuto dochazi v urcite hloubce z interieru, u vsech typu konstrukce, jednovrstve i vicevrstve. U jednovrstve konstrukce je difuze vyraznejsi cim vice je material porovity (tedy v pripade ytongu, cihlovzduchu)
Ted me tak napadlo, proc mam vlastne rano orosene sklo nebo kapotu na aute? Dyt ho prece nemam zateplene
"Samozřejmě, že můžete mít 20 cm izolace v podlaze, 30 cm izolace na stěně a 40 cm na stropě. Být dealerem stavebnin, miluji Vás, neboť to, co proinvestujete na izolaci, tak v životě neušetříte." ... aspon jednou neco necim podlozte, predpokladam, ze nemate cim
foki ma bohuzel "smulu" akorat s podlahou, s tou toho moc nepodela

Co dodat, vodni para se snazi protlacit skrz konstrukci mezi dvema prostory vlivem rozdilu tlaku vodnich par. Uvnitr pri teplote 20°C a relativni vlhkosti 50% je jiny tlak vodni pary jak v exterieru pri teplote -15°C a relativni vlhkosti napr.84%. Mimochodem, tento rozdil dela 1030Pa. Jinak receno, ano, vodni para difunduje od teple strany stavebniho prvku, kde je tlak vyssi, ke strane studene. V zime tedy z interieru do exterieru. Pokud se vodni para slivem poklesu teploty na povrchu nebo uvnitr konstrukce ochladi pod hodnotu rosneho bodu, srazi se a vznika kondenzat. K tomuto dochazi v urcite hloubce z interieru, u vsech typu konstrukce, jednovrstve i vicevrstve. U jednovrstve konstrukce je difuze vyraznejsi cim vice je material porovity (tedy v pripade ytongu, cihlovzduchu)
Ted me tak napadlo, proc mam vlastne rano orosene sklo nebo kapotu na aute? Dyt ho prece nemam zateplene

"Samozřejmě, že můžete mít 20 cm izolace v podlaze, 30 cm izolace na stěně a 40 cm na stropě. Být dealerem stavebnin, miluji Vás, neboť to, co proinvestujete na izolaci, tak v životě neušetříte." ... aspon jednou neco necim podlozte, predpokladam, ze nemate cim
foki ma bohuzel "smulu" akorat s podlahou, s tou toho moc nepodela
- foki
- Admin
- Kontaktovat uživatele:
a jeste dodam ze za tech 35000 mam pres zimu stale 24* kvuli malemu , takze od podlahy zima neni a teplo jde nahoru .stigi píše:foki ma bohuzel "smulu" akorat s podlahou, s tou toho moc nepodela
me by ale opravdu zajimalo kdyz si vezmu zatepleni ,trojskla , izolace podlahy a stropu , vzduchotechniku , ev cerpadlo , o kolik se mi zvysi naklady na rekneme 140m2 byt a o kolik se timto zateplenim snizi naklady na topeni .
jestli se vyplati investovat 100tisice s navratnosti treba 30-40 let
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
se musí myslet - 240,- Kč
Vážné odpovědi - 340,- Kč
Odpovědi na hloupé
a zbytečné otázky - 400,- Kč
specialní sazba :
otázka, na kterou jsem už dříve odpověděl - 500 Kč
Odpovědi, při kterých
Odpovědi na hloupé
specialní sazba :
- Damon
- Test driver
Koukám že jeden z mála i když musím uznat v hlasování je poměr dřevo a cihly s ytongem v docela slušném poměru. Kdybych rozdělil cihlu a ytong jak psal KH bylo by to ještě jinčí.Boban píše:JJá sem pro dřevostavbu, nízký jak vejškou tak energeticky, pro mě do budoucna jasná volba.
Jinak klidně pište i zkušenosti s dřevostavbou a koukám i jedna Canaba,to někdo má? Tak dejte vědět popř i mě na SZ budu rád, nebo sem,může tu být přehled všeho.

Jinak teda uznávám přehled o zateplení atd to je super. No každý umí to své.
Je: Ford Kuga 2,5T 200hp 2009 & Kawasaki Z1000SX
Byl: Ford C-max 1,8 16V 2004
.....Ford Focus combi 1,8 16V 1999
- stigi
- Zkušený
- Kontaktovat uživatele:
foki, neco by se zjednodusene spocitat dalo, alespon co se tyka rozdilu spotreby, ale navratnost bez konkretnich cen za jednotliva opatreni moc nepujde.
- foki
- Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja myslel na kolik by treba vysel nejaky dum s vsemi vymozenostmi dnesni doby (izolacními) staveny normalne , nemyslim nejake mega setreni , proste co neumim do toho se nehrnu , a na druhe strane obycejny bez nejake vzduchotechniky , obycejna okna atd atd . a nasledne porovnani nakladu na topeni . proste kdyz treba obycejny vyjde na 2500000 a izolovany na 4000000 a topeni v obyc. treba na 30000 a v izolovanem na 10000 . tak navratnost izolaci je 75 let . to nepocitam ze na slezitejsim reseni je vetsi riziko ze se neco pokazi a bude to samozrejme snizovat vyhodnost
Odpovědi lehké - 100,- Kč
Odpovědi, při kterých
Odpovědi na hloupé
specialní sazba :
Odpovědi, při kterých
Odpovědi na hloupé
specialní sazba :
-
- Junior
Tak já bych se rozhodoval mezi cihlou a dřevem,toho bych se vůbec nebál!
-
- Nováček
plísně jsou z vysoké vlhkosti a z rosného bodu kostrukce stěny na povrchu, takže pořádnou izolaci + ventilační TČ, popřipadě rekuperace(nebo pořádně větrat)Rendy píše:A Damone,hlavně barák neizoluj,protože pak "nedýchá",všude plísen,alergické reakce dětí,
Fo Fo Combi 1,8 TDDi 10/2002, 66kW, šedá metal?!

- Damon
- Test driver
Tak koukám že asi bylo řečeno vše,jen dotázek spíš pro kolegu v práci. Chtěl dřevostavbu ale teď se rozhodl pro Canabu,má s tím někdo zkušenost?
Je: Ford Kuga 2,5T 200hp 2009 & Kawasaki Z1000SX
- Alonso68
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
využiju toho, že se tu sešli odborníci na stavbu. Mám cukání taky začít stavět, pozemek mám. Chci přízemní domek pro 2 osoby, "na důchod". Mám kde bydlet, děti už dospělé a tak mě nic nehoní. Chtěl bych dřevostavbu, ale jen hrubou stavbu s vnějším zateplením a omítkou. Vnitřní rozvody a dokončovací práce bych si dělal sám, nebo si postupně sjednával řemeslníky. Jak říkám, čas mě netlačí a tyhle práce mě baví. Může mi někdo doporučit firmu, která tohle dělá? Nabídek na internetu je dost, ale nemám žádné reference. Pozemek je asi 25km severně od Prahy.
využiju toho, že se tu sešli odborníci na stavbu. Mám cukání taky začít stavět, pozemek mám. Chci přízemní domek pro 2 osoby, "na důchod". Mám kde bydlet, děti už dospělé a tak mě nic nehoní. Chtěl bych dřevostavbu, ale jen hrubou stavbu s vnějším zateplením a omítkou. Vnitřní rozvody a dokončovací práce bych si dělal sám, nebo si postupně sjednával řemeslníky. Jak říkám, čas mě netlačí a tyhle práce mě baví. Může mi někdo doporučit firmu, která tohle dělá? Nabídek na internetu je dost, ale nemám žádné reference. Pozemek je asi 25km severně od Prahy.
FF Combi 1.6 16V 2004 Silver
C-max 1,6 benzin 2009 Blue
Škoda Yeti 1,4 TSI 2012
Škoda Yeti 1,4 TSI 2012
- Bomiňo
- Junior
Alonso68, můžu si přihřát polívčičku a doporučit Ti http://mondyhome.cz/. Na posledních asi 25 domech jsem jim dělal omítky na fasádách. Je možnost si s nimi dohodnout přesně to jak požaduješ. Většina jejich domů právě stojí u Prahy (Záryby,Nová Ves,Větrušice,Nehvizdy,Černíky, teď v pondělí budou Přezletice).
Ford S-Max 07/2015, 1,5 EB, 118 kW , Titanium,červená Ruby
Ford Focus kombi 1,6 74kw Ghia, 07/2006, Tango red - prodáno
- Boban
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
to nevypadá věru zle
už i já začínám řešit a jak sem psal Damonovi dřív monťák to jistí

Ford Galaxy 2.0 \tdci
MB W124
Ford Fiesta 2007
old Mondeo galerie
old Focus galerie old Focus galerie II

MB W124
Ford Fiesta 2007
old Mondeo galerie
old Focus galerie old Focus galerie II
- Alonso68
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
To Bomiňo: V Zárybech bydlím, který domek to je? Nevím, že by tady někdo měl dřevostavbu. Nevíš číslo popisné? Jinak parcelu mám ve Lhotě, kousek od známého jezera.
FF Combi 1.6 16V 2004 Silver
Škoda Yeti 1,4 TSI 2012
Škoda Yeti 1,4 TSI 2012
- Bomiňo
- Junior
Alonso68, ani jsi si nemusel všimnout, že se tam staví dřevostavba. Když je připravená základová deska, tak dům má pak už asi za měsíc i fasádu a probíhají dokončovací práce uvnitř.
Poslal jsem ti emila.
Poslal jsem ti emila.
Ford S-Max 07/2015, 1,5 EB, 118 kW , Titanium,červená Ruby