Spínač světel a mlhovky
- Jozkablack
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Re: Spínač světel a mlhovky
Hele a jak poznám že viditelnost je menší než 50m. No myslim že se o metrech ve vyhlášce nepíše. No pokud ano, tak jsem v háji, protože já 50m jen tak netrefim. Prostě tu zadní mhovku rozsvicim když je někde mlha a nebo hustej déšť, aby to do mne nikdo ze zadu neprásknul. Přední mhovkky jsou dobrý jedině když jsou dobře seřízený a svítěj více do stran a platí to jen za úplné tmy. Ve dne v mlze jsou mi k h*vnu, tak nevim proč bych na ně svítil ještě ke všemu když nemusim ze zákona.
Ford Focus combi, 1.8TDDI, 66KW, 03, červená sériovka kromě alu kol a folií 35%-15%-5%
Renault Megane 1.6 benál, 5dv, 1996
Nálevna U Velasů: https://www.restauraceuvelasu.freepage.cz/onas/
-
- Test driver
zadnu hmlovku puštam len ked idem sam, ak sa za mnou objavi auto,( viem čo je to niekde ist za debilom čo mi svieti non stop zadnou hmlovkou do oči)
tak ju vypinam...
inač 50 m poznáš tak, že si stlpky pozdlž cesty rozdelíš na 2, pretože su sazane cca po 100m
predne hmlovky používam za totalnej hmly a tmy, inak stracaju pre mna zmysel..
ale je vela ludi, čo si myslia,že s nimi vyzeraju coll

inač 50 m poznáš tak, že si stlpky pozdlž cesty rozdelíš na 2, pretože su sazane cca po 100m

predne hmlovky používam za totalnej hmly a tmy, inak stracaju pre mna zmysel..
ale je vela ludi, čo si myslia,že s nimi vyzeraju coll

- Jozkablack
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas. Taky je mi nepříjemný když jedu za idiotem s rozsvícenou mlhovkou a venku jen poprchává. Předníma mlhovkama třeba jen zdravim protijedoucí známé. 

Ford Focus combi, 1.8TDDI, 66KW, 03, červená sériovka kromě alu kol a folií 35%-15%-5%
- Písař
- Junior
Oslňování předníma mlhovkama mě osobně přijde daleko menší,než oslňování od týpků,co nesklápěj hlavní světla při jinej žátěži na nápravách!Asi doteď neví k čemu tam ten ovladač je-Ladis- píše:No, ačkoliv jsem žrout příruček (jak někteří dobře vědí), pokud zasahují do zákona a mé vůle, tam má víra v jejich obsah končí.
Takže ať si v příručce píší co chtějí, já chci mlhovky používat tak, jak se má a jak potřebuji- tedy zadní musím zapnout, pokud je mlha, sněžení nebo hustý déšť a přední zapnout jen pokud chci. Pokud vím, zákon nikde o nějakých metrech nepíše.
![]()
Předními mlhovkami odmítám zbytečně oslňovat ostatní účastníky silničního provozu a navíc ne vždy je jejich použití ideální. V mlze jsem s nimi jel snad jen jedinkrát, jinak pro mě bylo vždy lepší koukat do menšího mléka bez mlhovek, než s nimi - to v případě jiného auta, kde ovládání zadních a předních mlhovek je ovládáno každé zvlášť a je tak jen na řidiči, jak si to zapne....

- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
Hele, ja treba nepochopil, na co tam ty predni mlhovky vubec mam. Posledni tyden byla par dni absolutni mlha, ze clovek videl na 50 metru pred sebe, viz bouracka 30 aut mezi Olomouci a Prostejovem. Jak jsem zapnul mlhovky, tak zmena zadna. Podle me maji tim, ze jsou polozeny nize nez hlavni svetla, tak podsvitit mlhu a melo by byt videt. Ale kdyz ja je zapnu, tak stejne to lepsi neni. Jednou jsem jel pres hory v ukrutne mlze rychlosti cca. 15 km/h a tam mi trosku mozna pomohly, ze osvitily krajnici silnice a ja neskoncil v prikopu, protoze nebylo nic videt. Ale i tak mi postradaji mlhovky smysl, protoze pokud se nepotahnu jak smrad (doslova), tak stejne mi budou k h....u (nicemu). A jak psal -Ladis- , zadni mlhovku pouzivam rozhodne casteji a ne jen pri rychlostech 15 km/h, tak nechapu smysl, proc musim rozzinat i predni mlhovky, ktere mi pouze zerou energii a otravuji ostatni ridice, co jedou naproti.
Naposledy upravil(a) zewl dne 19.02.2008 08:37, celkem upraveno 1 x.
- -Ladis-
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
zewl: přesně tak jsem to myslel. Moje řeč...

Řekl bych, že u všech newlk píše:ty mlhovky ( nejdřív přední, pak zadní) jsou takhle nastavený z výroby u šech automobilek nejenom u Forda, neboj

Ford Focus II 1.6 74 kW Collection 5HB 2007 modrá aquarius + Sony CD/mp3, dualklima, vyhř. přední sklo, EBA

galerie: zde

- Písař
- Junior
Jakou rychlostí by jsi se chtěl řítit v mlzezewl píše:Hele, ja treba nepochopil, na co tam ty predni mlhovky vubec mam. Posledni tyden byla par dni absolutni mlha, ze clovek videl na 50 metru pred sebe, viz bouracka 30 aut mezi Olomouci a Prostejovem. Jak jsem zapnul mlhovky, tak zmena zadna. Podle me maji tim, ze jsou polozeny nize nez hlavni svetla, tak podsvitit mlhu a melo by byt videt. Ale kdyz ja je zapnu, tak stejne to lepsi neni. Jednou jsem jel pres hory v ukrutne mlze rychlosti cca. 15 km/h a tam mi trosku mozna pomohly, ze osvitily krajnici silnice a ja neskoncil v prikopu, protoze nebylo nic videt. Ale i tak mi postradaji mlhovky smysl, protoze pokud se nepotahnu jak smrad (doslova), tak stejne mi budou k h....u (nicemu). A jak psal -Ladis- , zadni mlhovku pouzivam rozhodne casteji a ne jen pri rychlostech 15 km/h, tak nechapu smysl, proc musim rozzinat i predni mlhovky, ktere mi pouze zerou energii a otravuji ostatni ridice, co jedou naproti.

- Jozkablack
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
No ono to svícení právě do toho pangejtu je někdy celkem důležitý. Já jsem rád že zam ty mlhovky mám, ale jsou vážně dobrý jen ve tmě za mlhy a samozřejmě s jejich použitím se nepojede o 50km/h rychlej.
- Jindrich
- Nováček
Přikláním se k zewlovi. Jsem zvyklý ze starých aut rozsvítit zadní mlhovku jako první(proč asi musí být všechna vozidla touto mlhovkou povině vybavena ?) a podle uvážení, které je jen mým rozhodnutím, rozsvítím i přední mlhovky.
Shrnutí na závěr - mě by více vyhovovalo zapojení ovladače světel tak, aby první se rozsvítila zadní mlhovka a přední jako druhá(nejmenují se náhodou přední přídavná svěla do mlhy?).
Shrnutí na závěr - mě by více vyhovovalo zapojení ovladače světel tak, aby první se rozsvítila zadní mlhovka a přední jako druhá(nejmenují se náhodou přední přídavná svěla do mlhy?).
Ford Focus 1 combi 2002, TDDi 66kw, základní červená Colorado

Galerie https://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 96&t=10821

Galerie https://www.ford-focus.cz/forum/viewtopi ... 96&t=10821
- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
podle situace treba i 40-50, na coz ti jsou ty mlhovky k nicemu.Písař píše:Jakou rychlostí by jsi se chtěl řítit v mlze![]()
- -Ladis-
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Tedy tak, jak popisuji výše.Jindrich píše:...mě by více vyhovovalo zapojení ovladače světel tak, aby první se rozsvítila zadní mlhovka a přední jako druhá....
Tak jako je to teď to je nelogické. Pokud zadní mlhovkou musím ze zákona svítit, proč Ford nutí svítit i přední?
A co více - půjdu-li do detailu: Jak je možné, že mohu rozsvítit jen přední mlhovky bez zadních? Pokud s nimi chci svítit, pak tak mohu učinit jen v zákonem povolených situacích. A ty jsou shodné s tím, kdy se musí použít zadní mlhovka. Jinými slovy: pokud svítím předními mlhovými světly, pak jistě je taková situace, která mi to dovoluje. A pokud je taková situace, pak je mojí povinností svítit i zadní mlhovkou. Takže nenastane situace, kdy bych svítil jen předními mlhovkami a zadní mlhovka zůstala zhasnutá. Takže půjdu-li ještě dále: u Forda buď rozsvítím přední i zadní nebo nemůže svítit žádná. Dvoupolohový přepínač pro mlhová světla tak mohu nahradit jednopolohovým pro zapínání všeho najednou a vyjde to nastejno

Ford Focus II 1.6 74 kW Collection 5HB 2007 modrá aquarius + Sony CD/mp3, dualklima, vyhř. přední sklo, EBA

- zewl
- Test driver
- Kontaktovat uživatele:
- -Ladis-
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Zato u Fordu to neřeší a je jim to jedno.
Mě tohle zapojení ale štve.
Takže spíše zpět k úplně původnímu dotazu: dá se to lehce přehodit s tím, že to v případě potřeby lze zase vrátit do původního stavu? (záruka apod
)
Spíše jsem si říkal, že mi odpoví někdo, kdo si mlhovky domontoval a bude tak vědět, jaké je zapojení. Nebo to budu muset rozebrat sám, abych se na to podíval? Pokud jsou tam jen dráty, tak by to dle mě jít mělo....

Mě tohle zapojení ale štve.

Takže spíše zpět k úplně původnímu dotazu: dá se to lehce přehodit s tím, že to v případě potřeby lze zase vrátit do původního stavu? (záruka apod

Spíše jsem si říkal, že mi odpoví někdo, kdo si mlhovky domontoval a bude tak vědět, jaké je zapojení. Nebo to budu muset rozebrat sám, abych se na to podíval? Pokud jsou tam jen dráty, tak by to dle mě jít mělo....

- brava
- Junior
No další nelogičností, je rozsvěcení denních světel před startem motoru.Ne, že by mi to zase až tak vadilo, ale logičtější by podle mě bylo nejprve spustit motor a pak rozsvítit.Určitě by se dal najít nějaký tech.fígl, který by to udělal automaticky a opačně, než je tomu teď.Ale asi to ničemu nevadí a možná, že to těm žárovkám prodlouží život
Ale to už je jiná kapitola.
P.S.: Abych nebyl úplně OT. Ty mlhovky mě taky štvou

P.S.: Abych nebyl úplně OT. Ty mlhovky mě taky štvou

Ford Focus II 1.6i (74kW) hatchback 5/2007, modrá Tonic

- -Ladis-
- Junior
- Kontaktovat uživatele:
Tak trochu OT to je, ale
způsob automatického rozsvěcování potkávacích (nazývaných denní) světel mě také zarazil. Raději jsem to ale hodil za hlavu a prostě to vzal jako fakt a vizitku Fordu, protože jinak už bych opravdu musel jak hnidopich probírat každou blbost. Prostě se šetří kde může.
Zajímavé povídání o tom, jak má fungovat rozsvicování světel je na konci této stránky...
způsob automatického rozsvěcování potkávacích (nazývaných denní) světel mě také zarazil. Raději jsem to ale hodil za hlavu a prostě to vzal jako fakt a vizitku Fordu, protože jinak už bych opravdu musel jak hnidopich probírat každou blbost. Prostě se šetří kde může.
Zajímavé povídání o tom, jak má fungovat rozsvicování světel je na konci této stránky...