kdo poradi jak hledat

Chcete s něčím poradit nebo se podělit o radu s ostatními?
Moderátor:foki
Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeczek » 04.12.2007 15:45

zewl píše:
fifa píše:asi to je tezke zadal jsem spotrebatdci a skocilo tam zadne tema asi neco delam spatne :lol:
zadam "spotreba TDCi" a najde mi to 603 vysledku :wink:
musis tam dat tu mezeru, bez ni ti to nic nenajde, to je logicke. Protoze se tu na foru nikde nevyskytuje slovo "spotrebatdci".
Protože jsem čech, nepíšu "spotreba tdci", ale "spotřeba tdci" a ukažou se mi 3 výsledky-3témata a ani jeden nesouvisí se spotřebou motoru TDCi.
Pokud napisu po slovnsku "spotreba tdci", ukáže se mi 21 výsledků. Jak jsi přišel na 603 výsledků?
Aha, ty nezaškrtneš"hledat všechna slova" a necháš zaškrtnuto jen "hledat kterékoli slovo", to sice máš 603 výsledků, ale jen cca.20 jich bude o spotřebě a jen cca2 o spotřebě tdci! To ti je to vyhledávání opravdu na nic! A když si necháš výsledky zobrazit ne jako témata, ale jako příspěvky, máš výsledků 1832 :lol: V tom, už se nevyznáš.
Naposledy upravil(a) Radeczek dne 04.12.2007 16:06, celkem upraveno 2 x.
Ford Focus 1.6 16V 74kw kombík, rok 99, koupeno 24.8.07, dovoz ital, 127 000km
Obrázek

omik
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od omik » 04.12.2007 15:48

no a pretoze na internete strasne vela ludi diakritiku nepouziva, tak sa bud prisposobis, alebo nenajdes :)
Ford Mondeo 2011 Titanium S, 2.0TDCi (120kW), panther black
ex: FoFo2 Ghia 5hatch, 1.6 TDCi (80kW), tonic blue, +eibach pro kit 

Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeczek » 04.12.2007 15:59

omik píše:no a pretoze na internete strasne vela ludi diakritiku nepouziva, tak sa bud prisposobis, alebo nenajdes :)
Tak to je novinka. Když používám třeba google, vždy zadávám i s diakritikou. Pokud ji nepoužiji, nenajdu to co hledám. Jsem přece čech! Mluvím a píšu česky. Najdi mi české webové stránky bez diakritiky. Takže, když používám "hledat" píšu korektně s diakritikou.
Obrázek

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 04.12.2007 16:04

vacsina modernych vyhladavacov diakritiku ignoruje. Neviem, ako je to na tejto stranke, ale zda sa mi, ze to tu tiez funguje. Ked budes hladat slovo "spotřeba", tak to najde len "spotřeba". Ked budes hladat "spotreba", tak to najde ""spotreba" aj "spotřeba".
Ford Focus II 2.5T Duratec ST 166kW/320 Nm Electric Orange
bol: Ford Focus II 2.0 Duratec 110 kW/194 Nm Panther Black + 60mm throttle body

Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeczek » 04.12.2007 16:09

vcedula píše:vacsina modernych vyhladavacov diakritiku ignoruje. Neviem, ako je to na tejto stranke, ale zda sa mi, ze to tu tiez funguje. Ked budes hladat slovo "spotřeba", tak to najde len "spotřeba". Ked budes hladat "spotreba", tak to najde ""spotreba" aj "spotřeba".
Spíš nemoderních vyhledávačů...
Ten kdo je tu déle, už ví jak vyhledávač používat, ale nováček to neví.
Pokud někdo klikne na "hledat", měl by být upozorněn červeným písmem: NEPOUZIVAT DIAKRITIKU! PRI HLEDANI A PSANI HLEDANYCH VYRAZU ZAPOJIT KUS FANTAZIE! DEKUJEME ZA POCHOPENI
Obrázek

zewl
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zewl » 04.12.2007 17:26

Je zajimavy, ze vzdycky co ja hledam, tak najdu a bylo tomu tak i na zacatku. Jenom to chce trosku pohledat, ne stylem: zadam spotreba, 604 vysledku, prvni ctyri to nejsou, kaslu na to, jdu zalozit tema. O to jde, o nic jineho. Diakritiku nepouzivam uz ze zasady, vim, kolik paseky muze diakritika napachat. A vetsina tu bez diakritiky pise, takze jsem "v davu". Co se tyce hledani "spotreba" nebo "spotřeba", najde mi to pokazde jiny pocet vysledku, cili z toho plyne, ze s diakritikou pocita. Napr. google diakritiku taky pocita, takze nemyslim, ze by vyhledavaci engine tohodle fora byl nejak "nemoderni", viz http://www.jakpsatweb.cz/clanky/hledame ... tikou.html . Pri vyhledavani spis pouzivat klicova (logicka) sluvka AND nebo OR, pripadne negaci NOT. Je to ostatne popsane pri vyhledavacim dialogu. A jestli ma nekdo problemu s diakritikou, tak IMHO je to ten nejmensi problem. Myslim, ze horsi je hledat ve slovenskych slovech (nic proti vam bratia zo Slovenska) nebo v typicky ceskych slovech typu "vybrace". Ono totiz kdysi jsem hledal jak se koduji barvy a po delsi dobe jsem nasel, ze klicovym slovem ma byt "farba" a ne barva :wink: To samy s tema "vybracema". Ale to jsou mouchy cesko-slovenskych for a neduhy lidi, kteri si hlavu s pravopisem ceskeho jazyku proste nelamou. Takze diakritika je podle me ten nejmensi problem. Kdyz se clovek snazi, da se leccos najit. Hawk.
PRI HLEDANI A PSANI HLEDANYCH VYRAZU ZAPOJIT KUS FANTAZIE!
mimochodem tohle znaci, ze jsi asi nikdy nic na netu poradne nehledal, podle toho, s jakou ironii tohle pises. Cele vyhledavani na tak obrovske siti jako je internet, je jenom o fantazii :wink:
Ford Focus combi 1.8 TDDi, 90 PS, narozen 12/2002
Obrázek

Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeczek » 04.12.2007 17:38

Po přečtení článku na tom tvém odkazu, http://www.jakpsatweb.cz/clanky/hledame ... tikou.html ,jsem se přesvědčil, že diakritika se používá velmi často. Ale zdejší vyhledávač ji moc nezvládá! Ale kdo to má tušit? Proto by to tam mělo býti napsané "Nepoužívat diakritiku!" Ten kdo s tím nemá zkušenosti, může mít pocit, že téma neexistuje a založí nové, protože je to nejjednodušší.
mimochodem tohle znaci, ze jsi asi nikdy nic na netu poradne nehledal, podle toho, s jakou ironii tohle pises. Cele vyhledavani na tak obrovske siti jako je internet, je jenom o fantazii Wink
Ale tady nejde o mě! Na toto forum chodí přece i lidi, kteří s vyhledáváním na netu nemají opravdu žádné zkušenosti, jen někde viděli klubové podložky s adresou a jdou to zkusit. Ti pak založí nové téma a všichni se na ně sesypou, proč to dělají!
Obrázek

zewl
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zewl » 04.12.2007 18:04

oprava: google s diakritikou uz nepocita, prehledl jsem to pri prvnim cteni clanku v odkazu :oops: Takze to je stejne jedno. Co se tyce novacku je chapu, proto se je snazim vetsinou smerovat na ta spravna mista. Jde ale o to, aby si kazdy nerekl neco ve stylu: "jsem liny hledat, zalozim nove a vsak on me uz nekdo nasmeruje". Ale aby zkusil pohledat sam. O nic jineho nejde. Proto se vzdy na problem s vyhledavanim musi upozornit, i kdyz se novackovi treba pomuze odkazem. Ale kdyby to bylo jenom odkaz -> LOCK, tak by si nove prichozi lide mysleli, ze to je normalni a vyhledavani uz nepouzivali vubec. Je to o tom najit kompromis.
Obrázek

Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeczek » 04.12.2007 18:18

Souhlasím s tebou. Je chyba zakládat nové témata, pokud už někde existují. Bohužel, je hodně lidí, které už první nezdar při vyhledávání donutí zakládat nové a nové témata. Takže pro méně zkušené a líné lidi, by mohlo býti upozornění napsané někde viditelně po stisknutí "hledat". Třeba by to pomohlo, třeba ne, kdoví :wink:
Obrázek

zewl
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zewl » 04.12.2007 18:23

Nastesti tech, co vylozene zakladaji hned nova temata, ktera jsou bijici do oci, neni tolik. Je jich spis hodne malo. Coz svedci o tom, ze neco se tu dela dobre :wink:
Obrázek

Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeczek » 04.12.2007 18:34

Určitě se shodneme, že kdo chce, tak najde. A kdo nechce nebo neumí, musí být poučen. :wink: Stejně tak si dovedu představit dokonalejší vyhledávač. Příklad za všechny už psal Skubi, zadá F1, což je existující téma, ale vyhledávač ho nenajde! Samozřejmě stačí napsat místo "f1" "formule", ale to nemění nic na faktu, že téma se jmenuje F1.
Obrázek

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 04.12.2007 18:42

problem "f1" je v tom, ze ma len 2 pismena. Standardne nastroje na vyhadavanie ignoruju vyhladavanie len 2 znakov. Neviem, aky negine je na pozadi, ale mozno sa to da vypnut. Ale je to tiez jedno z pravidiel vyhladavania, ktore tam bohuzial su napisane v skratenej verzii :cry:

pelen
Test driver
Test driver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pelen » 04.12.2007 19:00

Uz jste se zamysleli, ze nekdy, kdyz nekdo chce na nejaky problem odpovedet, tak hleda mimo forum na netu odpoved treba i hodinu? Vyhledavace prece vyhledaji tim presneji, cim lepe se mu zadaji klicova slova. Ja kdyz neco hledam, tak ta slova volim postupne a sleduji vysledky hledani.
S diakritikou nepisu, protoze na toto forum chodi i cizinci (nemyslim Slovaky - ja jsem republiku nerozdelil) a misto znaku s diakritikou se jim mohou zobrazit jen ctverecky. Pokud vyhledavam na foru, tak mohu poprve zadat slova s diakritikou a podruhe bez diakritiky. Prece o nic nejde, jen o trosku casu navic. :lol:
Ford Mondeo Combi 2.0 TDCi 12/2005, 85kW, Diamond White
Obrázek
Obrázek

Radeczek
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radeczek » 04.12.2007 19:02

nejde jen o f1. Dej vyhledat jiná temata. Je náhodou jsem zvolil téma "naftový filtr", ale vyhledávač ho nenajde! Já jsem zakládal téma "ztracený klíč", ale vyhledávač nenajde nic. A to je podle mě chyba.
Obrázek

vcedula
.
.

Příspěvek od vcedula » 04.12.2007 19:12

s tou diakritikou je to tak, ze ked napises slovo s diakritikou, tak chces, aby vyhladavac nasiel LEN slova, ktore su s diakritikou. Ked to zadas bez diakritky, tak najde aj s diakritiou aj bez. Ty si chcel len s diakritikou, taky vysledok si aj dostal.
Ak si to napisal preto, aby to bolo na stranke vyhladavania napisane (ze nech pisu bez diakritiky), tak suhlasim.

Odpovědět

Zpět na „Rady, nápady a dotazy“