Mám další posun. Byl jsem v pondělí tady ve ValMezu v obchodě s auto bateriemi, podívat se, kolik by tam stála Varta Silver Dynamic 85Ah/ 800A a případně ji i koupit. Pán měl ale jen baterie od Bosche. Že Bosch je levnější o cca 8% a Varta je tak akorát předražená na to co umí. Nechtěl jsem se s ním hádat co je lepší, ale raději jsem mu popsal svůj problém proč jsem vlastně chtěl novou baterku koupit.
Bylo mě řečeno, že podle mých příznaků se jedná o typické chování nedobité baterky (denní nájezd 10km do práce a totéž zpět, auto plné elektroniky, v zimě ohřev obou skel + sedaček, ...). Podle mého popisu je baterie dlouhodobě ve stavu 40-50% nabití, ale bez sulface.
Pán mi nejprve nabídl zátěžový test krátkodobě 150ampérovou zátěží a odborné dobití. Ale to jsem nakonec odmítl, protože s autem potřebuji jezdit a jemu by to trvalo min. 2 dny. Navíc takový test už jsem si udělal. Vysvětlil mě ale, že při mém stylu použití je dobré dát baterku 1x týdně na pořádnou nabíječku. Moji poznámce o nabíječce z Lidlu se jen lehce zasmál. Prý není špatná, ale z jeho zkušenosti nabíjí baterku jen na cca 80%. Což prý v zimě pro starty do -15st sice stačí, ale auto musí pak jezdit, aby se dobylo. Navíc v zimě proces nabíjení začíná až s určitou teplotou baterky. Snažil se mě přesvědčit o pořízení kvalitnější nabíječky a o častějším dobíjení na 100%. A taky hlídat si nabíjení od alternátoru.
Prošel jsem internet a v hodnotě testech vychází nejlépe nabíječka CTEK MXS 5.0 (
https://nabijecky-a-startovaci-boxy.heu ... s-5_0/#o=2). Hodně lidí na ni pěje chválu po celém světě. I když je cenově trochu jinde než ta z Lidlu, asi bych to zvládl.
Tato nabíječka má ještě alternativu TEST & CHARGE (
https://nabijecky-a-startovaci-boxy.heu ... harge/#o=2) - navíc testuje stav akumulátoru, alternátoru a chování při startování, která je ale ještě o cca 600Kč dražší. Vím, že totéž si můžu změřit multimetrem a mám to i s číselnou hodnotou. Tady jsou sice jen LEDky, ale zase je vše v jednom a pro orientační měření to asi stačí.
Tak jsem ve stavu rozhodování, kterou vzít.
Co byste doporučili vy? Díky za radu.