Nepravidelný chod motoru po zaslepení byl způsoben řídící jednotkou, která při stejném množství paliva najednou zjistí že se motor točí rychleji - čistý vzduch bez spalin, a snaží se množství paliva uregulovat. Mě motor po zaslepení kolísal od 850 do cca 900 a zase 850 ot/min.Klvys píše:když jsem zaslepil 1.8 tdci 2008 tak motor měl najednou nepravidelny chod a vychazel odněkud nějaky zvuk jak kdyby někde něco jiskřilo...ale nejezdil jsem jen jsem to tam dal nastartoval a nelibil se mi chod a tne zvuk tak jsme to sundal..
Ten divný zvuk je servomotor z EGR ventilu, který otvírá a zavírá klapku pro regulaci množství spalin vracejících do sání motoru, ŘJ kontroluje zda je EGR ventil funkční.
Řídící jednotka si po odjetí několika km "sedne", naučí se regulovat palivo za současných podmínek - nasávaní čistého vzduchu bez spalin.
Z počátku jsem měl strach, že na EGR ventilu je ještě teplotní senzor, který kontroluje zda EGR ventilem procházejí spaliny, protože byl vždy horký, avšak diagnostika stále neukazuje žádnou chybu.Možná to je tím, že záslepka je z hliníku, a nějaké teplo převádí na tělo ventilu.
Můžu objektivně napsat, že kombinovaná spotřeba se mi v tuto chvíli pohybuje okolo 5,4l/100km, jezdím 20+20 km denně, jedna jízda je 5 km ve městě 15 km mimo město.